oktober 30, 2005

veranderingen

In de komende jaren worden er veel wijzigingen doorgevoerd op het sociale vlak.
Op 1 januari 2006 wordt er geen onderscheid gemaakt tussen particulier en ziekenfonds verzekerd en op 1 januari 2007 wordt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning ingevoerd.
Daartussen zit ook nog de levensloop regeling, CAO onderhandelingen, discussies over de AOW, pensioen en pensioenpremie.

Dat het verschil tussen particuliere ziektekosten en ziekenfonds wordt opgeheven is prima. Alleen het verschil al tussen ziektekosten en ziekenfonds. Als of je geen ziektekosten hebt als je ziekenfonds verzekerde bent, maar daarbuiten ook het verschil in behandeling als je een nieuwe huisarts of tandarts nodig hebt. Met particulier als magisch woord ontgrendelen plotseling vele deuren zich. Hopelijk zal dit verschil zich zich in de toekomst niet meer voordoen.
Nu moet je je bij verzekeren en mogelijk dat deze adder voor mensen een drempel wordt en wat te zeggen over de toeslagen die je krijgt om premie te betalen. Er zijn stemmen die zeggen dat de toeslag aan andere zaken wordt besteed dan de premie. Mensen kunnen de premie niet betalen en zijn niet meer verzekerd. Amerikaanse toestanden.

Ook ik heb een formulier aangevraagd omdat de belastingdienst mij niets had opgestuurd. Er ging een wereld voor me open. Het schijnt niet alleen om een zorgtoeslag maar ook om een huurtoeslag te gaan, als je een huursubsidie ontvangt.
Maar dan nog begrijp ik het niet helemaal.
Ik wilde graag weten wat de absolute grens is voor een zorgtoeslag. Dat staat niet in het toegezonden formulier en kan de belasting telefoon niet vertellen.

Als je voor 1 november het formulier niet bij de belastingdienst in Heerlen hebt ingeleverd vervalt je mogelijke recht op die toeslag niet, je krijgt het wat later.

Ook de Wet Maatschappelijke Ondersteuning geeft nogal wat problemen.
Het Rijk wil de uitvoering bij de gemeenten leggen en daarvoor krijgen ze een bepaald budget. De Wet maatschappelijke ondersteuning wordt in juli 2006 ingevoerd. In 2005 en de eerste helft van 2006 moeten gemeenten zich voorbereiden op de komst van de nieuwe wet. Waarschijnlijk wordt de WMO niet eerder dan 1 januari 2007 ingevoerd omdat de gemeenten die de WMO uiteindelijk moeten uitvoeren er dan nog niet klaar voor zijn.
Er moeten zaken worden uitgewerkt die nu nog niet bekend zijn. Computersystemen moeten worden aangepast en worden getest. Ambtenaren moeten vertrouwd raken met de nieuwe wet en regelgeving, gemeentelijk beleid moet worden aangepast op de WMO. Want als de WMO is ingevoerd vervalt de Wet Voorzieningen Gehandicapten.

De levensloopregeling is voor de werkende mensen. Zij kunnen sparen voor vrije tijd, eerder stoppen met werken, tijd voor de kinderen, mantelzorg, een jaar verlof etcetera.
Het is een sigaar uit eigen doos want periodiek spaar je van je brutoloon, maar ja je hoeft er ook niet beter van te worden. Het is natuurlijk wel een voordeel dat je een periode vrij kan krijgen zonder dat het invloed heeft op je pensioen en de continuïteit van je baan.
De nieuwe CAO-onderhandelingen zullen ongetwijfeld in het teken staan van deze levensloop. Er zullen afspraken gemaakt moeten worden met werkgevers en overheid over de werkgeversbijdrage.
Als het maar niet zo wordt dat deze levensloop benut wordt als afvloeiingsregeling voor mensen naar de WAO. Iemand die onduidelijke klachten heeft zal misschien eerst een periode vrij nemen. Als hij terugkomt en de klachten komen terug zal hij in de ziektewet verdwijnen waarna na een jaar de WAO in zicht komt. Of eerst ziektewet, levensloop en dan de WAO in.
Of zal het zo zijn dat na ziektewet en levensloop men weer in de ziektewet komt?

Voorbeeld hoe het nu is met ziekte in de vakantie. Je moet je dan ziekmelden om te voorkomen dat je vakantiedagen op gaan aan ziekteverlof. Logisch dat je je dan ziek meldt. Maar als je dat niet doet is het heel moeilijk om je zieke vakantiedagen terug te krijgen.

De AOW zal verder worden opgeschoven naar de 67 jaar. Het blijkt dat werken de gezondheid niet schaadt.

-wordt vervolgd-