november 26, 2005

Daar hebben we het koninklijk huis voor......

Ondestaande artikel verscheen op de webeditie van NRC-handelsblad.

Prinses Máxima gaat als adviseur voor het VN-jaar van het microkrediet op werkbezoek naar Brazilië en Argentinië. ,,Dit vergroot de empowerment van vrouwen.''

Door onze redacteur Roel Janssen


WASSENAAR, 26 NOV. Versterking van de positie van arme vrouwen vormt een belangrijke drijfveer voor prinses Máxima om zich in te zetten voor microfinanciering.

Dit zegt de prinses vandaag in een vraaggesprek met deze krant over haar werkzaamheden als adviseur voor het VN-jaar van het microkrediet.

Als vrouwen met hulp van microkredieten - leningen van hooguit enkele tientallen dollars voor het beginnen van economische activiteiten - hun maatschappelijke positie versterken, levert dat trots en waardigheid op. ,,Dit vergroot de empowerment van vrouwen. Dat is voor mij het meest aansprekende punt'', zegt de prinses. Ze zegt ook dat bij bij projecten voor microfinanciering vrouwen stabieler zijn met aflossingen van leningen dan mannen.

Máxima vertrekt vandaag voor een werkbezoek van bijna twee weken naar Brazilië en Argentinië waar ze projecten op het gebied van microfinanciering gaat bezoeken. Microfinanciering is de verzamelnaam voor de snel groeiende sector van financiële dienstverlening aan arme mensen in ontwikkelingslanden.

In het interview gaat ze voor het eerst in op de persoonlijke achtergronden van haar werk. Ze vertelt dat ze tijdens haar studie economie in Buenos Aires hoorde van microfinanciering en overwoog daar haar scriptie over te schrijven, maar toen over onvoldoende materiaal beschikte omdat het onderwerp zo nieuw was. Ook gaat ze dieper in op haar werkzaamheden bij banken in New York in de jaren voordat ze kroonprins Willem-Alexander ontmoette.

Over haar inzet voor microfinanciering zegt de prinses: ,,Het hoogtepunt is om met de mensen te spreken. Van hoog tot laag. Dat ik me kan inzetten voor arme mensen is de reden waarom ik dit doe.'' In Argentinië hoopt ze een bijdrage te kunnen leveren aan de groei van instellingen voor microfinanciering. De economische situatie in Argentinië is de afgelopen jaren dramatisch verslechterd. ,,Ik ben blij dat ik nu iets voor Argentinië kan doen'', zegt ze.

Prinses Máxima vertelt dat ze volgend jaar, nadat het VN-jaar voor het microkrediet voorbij is, betrokken wil blijven bij activiteiten op financieel-economisch gebied. Op 5 december, Sinterklaasavond, bevindt ze zich in Buenos Aires. Haar dochters Amalia en Alexia zijn dan eveneens in Buenos Aires. ,,Ik zal de kinderen zeggen dat Sinterklaas overal komt. Ook in Argentinië'', zegt Máxima.

november 13, 2005

we trappen er weer met open ogen in

Van de NRC-site

Rode Kruis en Novib erkennen fouten

Geld van hulpactie Kosovo misbruikt


Door onze redacteur Joep Dohmen


ROTTERDAM/PRISTINA, 12 NOV. Een deel van de opbrengst van de hulpactie voor Kosovaarse vluchtelingen in 1999 is door onzorgvuldigheid en oneigenlijk gebruik verkeerd terechtgekomen.


Bij dit artikel
• ACHTERGROND - Geef!


Dossiers
• Giro 555 Kosovo



Het Rode Kruis en Novib, twee van de negen leden van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), staken in totaal een kwart miljoen euro in eigen zak. Andere SHO-leden, op Artsen zonder Grenzen na, gingen onzorgvuldig met het hulpgeld om. Eén miljoen euro kwam in handen van de Kosovaarse maffia.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad naar de besteding van de omgerekend 52 miljoen euro die Nederlanders destijds overmaakten naar giro 555 voor de vluchtelingen uit Kosovo.

Rode Kruis en Novib geven de onregelmatigheden toe. Het Rode Kruis heeft inmiddels besloten tot een externe controle van de eigen boekhouding.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat met 900.000 euro de publieksactie voor Kosovo steunde, heeft vorige maand opdracht gegeven tot een externe accountantscontrole van de cijfers van de SHO. Reden daarvoor waren onregelmatigheden in de eindafrekening van de giro 555-actie die het departement eind vorig jaar ontdekte.

De SHO (Artsen zonder Grenzen, Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Novib, Kerkinactie, Stichting Vluchteling, Tear Fund, Terre des Hommes en UNICEF) hebben tot nu toe, zes jaar na het begin van de actie, geen afdoend financieel eindverslag kunnen presenteren aan het ministerie. ,,Zolang wij niet tot de laatste cent de verantwoording hebben, sluiten wij de boeken niet'', aldus minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking, CDA).

De meeste SHO-leden hebben regels voor financiële controle, als die al bestonden, herhaaldelijk niet nageleefd. Ze verzuimden te controleren of geld correct was gebruikt door de (buitenlandse) hulpverleners die namens hen het werk in Kosovo uitvoerden. Waar onregelmatigheden bleken, is niet altijd opgetreden.

De slechte controle leidde er onder meer toe dat ruim één miljoen euro hulpgeld in handen kwam van de Kosovaarse maffia, bij de renovatie van scholen in Kosovo, een project van Novib. Met hulpgeld betaald werk aan de wederopbouw van scholen door Novib, Terre des Hommes en UNICEF blijkt slecht uitgevoerd, zo blijkt uit nader onderzoek in Kosovo.

Een woordvoerder van de SHO benadrukt dat de regels voor financiële verantwoording inmiddels zijn verbeterd. De SHO haalden sinds 1987 met 32 nationale inzamelingsacties ruim een half miljard euro op. Op dit moment lopen er acties voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan en de tsunami in Zuidoost-Azië. De Kosovo-actie leverde, na de tsunami-inzameling, het meeste geld op.




12 november 2005

gratis OV plan

SCHIET HET ONDERSTAANDE PVDA-PLAN MAAR LEK AUB.

'Gratis openbaar vervoer voor aantal groepen'

Uitgegeven: 12 november 2005 20:49
Laatst gewijzigd: 12 november 2005 21:01

DEN HAAG - De PvdA wil dat voor een aantal groepen het openbaar vervoer op
werkdagen gratis wordt. Met gebruik van een tegoed op de ov-chipkaart kunnen
zo bejaarden, gehandicapten, vmbo'ers van 16 en 17 jaar en werklozen gratis
gebruikmaken van bus, tram of metro. Volgens Tweede Kamerlid Dijksma zitten
er aan het voorstel veel voordelen, zowel sociaal als voor de doorstroming
van het verkeer.

Het plan kost ongeveer 300 miljoen euro. Op de belangrijkste
verkeersknelpunten kan er volgens de PvdA ook gratis openbaar vervoer komen
voor forenzen. Dit 'gratis' openbaar vervoer is volgens Dijksma alleen
bedoeld voor de forens die uit de auto in de bus stapt. Het bedrijfsleven
betaalt hier aan mee.


Daar staat tegenover dat het bedrijfsleven een fiscale korting kan ontvangen
voor de bijdrage, aldus de PvdA zaterdag. "

Copyright © 2005 NU.nl - Scio melius - Powered by IC&S





--------------------------------------------------------------------------------




> Wacht even. vmbo 16 en 17 jaar, die hebben geen rijbewijs, dus hoe
> houden die het verkeer op?
> Gehandicapten, die hebben vaak een auto (of rijden met een taxi) omdat
> ze gehandicapt zijn, en wat hebben die dan aan het OV??
> Bejaarden, tja die rijden volgens mij niet zo vaak meer. Maar inderdaad
> sommigen onder hen rijden wat langzaam. ;o) (maar met de nieuw
> geintroduceerde
> snelheden moet dat toch ook geen probleem meer zijn ;o) )
> Werkelozen, ja die zitten elke dag in de spits, kom nou toch, die kunnen
> die auto echt niet meer betalen, bezijdens degenen die die uitkering hebben
> als zakgeld erbij. ;o)
> Kijk ik vind dat het openbaar vervoer gratis zou moeten zijn (dan is het
> echt open baar)
> maar deze uitsnede van de bevolking zal weinig bijdragen aan het oplossen
> van het file probleem.
>
Okay dat vind ik ook, dit is wel heel snel een uitgekleed plan voor gratis openbaar vervoer.
Dit draagt dus niet bij aan de mobiliteit van Nederland.
Gehandicapten kunnen al gratis met het openbaar vervoer alleen is dit begrensd tot 700 km per jaar. Tot voor kort was het onbeperkt!!
Gehandicapten met het openbaar vervoer is trouwens een crime (natuurlijk hoe zwaar iemand gehandicapt is) maar vaak zal er speciaal vervoer geregeld moeten worden, moet de NS ver van te voren van de reis op de hoogte gebracht worden ivm. oprijplaten ed.
65 + 'ers hebben vaak een kortingspas met een aantal vrije dagen.
Werlklozen moeten eerst maar eens de handen uit de mouwen steken voor ze al aan het reizen mogen ruiken. Als je solliciteert en op gesprek mag worden de reiskosten vaak vergoed dus mevr. Dijksma moet ze niet behandelen als een groep met voorkeursbehandeling.
Sharon D. Heeft wel en heel onzalig plannetje bedacht, gejat of wat dan ook. Maar ze kan het maar beter weer heel snel intrekken.
Van proefballonnetjes hou ik niet zo.

november 02, 2005

Metro

Vanmorgen vroeg op het werk werd de Metro gebracht met een grote schreeuwerige kop over de moord op ene ex-advocaat, Hingst was de naam, vermoord in Amsterdam zuid. Ze maken mekaar maar af.
Vandaag weer een, een kopstuk van het Amsterdamse misdaad circuitje, ons kent ons zullen we maar zeggen. Maar door angst gedreven zat die wel in het Verre Oosten. Dus wat morgen de kop is laat zich makkelijk raden.

De metro had ook een gedachtenwisseling van de drie vrienden van Van Gogh in het blad staan, na te lezen via deze link

Holman: “Voor mij blijft de
vraag ‘waarom Theo?’ me intrigeren.
Theo doden was te gemakkelijk,
ik noem het zwak. Ik heb er
wel een idee over. Mohamed B.
was een lezertje. Eigenlijk heeft
hij altijd hetzelfde gedaan wat
Theo deed. Hij was opstandig,
tegendraads, dwars. Waarschijnlijk
heeft hij vadermoord gepleegd.
Nu is B. een held in zijn eigen
gemeenschapje.”

De reden van vadermoord volgt hieronder.

Pam: “Net als bij John Lennon. De
moordenaar bewonderde hem op
een of andere manier.”

Holman: “Ik zou mijn idee
graag toetsen in een gesprek. Kende
B. de stukken van Theo? Tijdens
het proces zei hij niet gemoord te
hebben omdat Theo moslims uitmaakte
voor geitenneukers. Dat
moest ie zelf weten. Ook niet vanwege
de film Submission, maar
omdat Theo de naam van Allah bezoedeld
heeft. Het hadden ook anderen
kunnen zijn, dus daarom:
waarom Theo?”

Van de Westelaken: “We willen
veel van B. weten, maar haten
doen we hem niet. Zinloos.”
Holman: “Haten, daar ben ik te
goed voor opgevoed.”
Pam: “Emotie is zinloos.”


Van de Westelaken: “Ik denk weinig
aan Mohamed B, maar zou hem graag
eens spreken. Ik wil weten hoe radicalisering
nou precies werkt. Bij
Samir A’s kan ik me bedenken dat
het pubers zijn die in de hemel
van het zelfmoordterrorisme belanden.
Maar bij hem...”

Pam: “B.’s intelligentie is me
tegengevallen. In het kader van
mijn boek zou ik hem ook graag
interviewen. Ga ik misschien ook
wel doen. Het zal na een paar jaar
gaab malen in zijn hoofd. Hij zal zich
afvragen waarom hij achter slot en
grendel zit."

november 01, 2005

Van Hulten voorzitter PvdA

Vanmiddag om 16.00 uur is de uitslag van de ledenraadpleging over het voorzitterschap van de Partij van de Arbeid bekendgemaakt op een persconferentie in Den Haag. Met deze e-mail wil ik u als lid ook direct informeren over de uitkomst.

In totaal hebben 21174 leden hun stem uitgebracht. Met een opkomst van 34,8 procent is hierbij ruim voldaan aan de minimale opkomst van 15 procent om de uitslag van de raadpleging geldig te laten zijn.

Michiel van Hulten is door 61,7 procent van de leden aangewezen als de winnaar. Deze uitslag geldt als een bindende voordracht aan het congres van 9 en 10 december aanstaande in Utrecht.

Mede namens het partijbestuur feliciteer ik Michiel van Hulten hierbij met deze uitkomst. En ik wil de andere drie kandidaten bedanken voor hun inzet om deze raadpleging tot een succes te maken.

En ik dank u voor het uitbrengen van uw stem!

Vriendelijke groet,
Ruud Koole


Na dit staatje van partij democratie het volgende van Nu.nl

'Arabische machthebbers zijn fascistisch'

Uitgegeven: 1 november 2005 08:37

BRUSSEL - Arabische leiders zijn fascistisch. Dat zegt Tweede Kamerlid Hirsi Ali (VVD) dinsdag in een interview met de Belgische krant De Morgen. "Fascisme is universeel. Het is niet alleen iets van de witte mens. Er bestaat geen enkel Arabisch land dat echt democratisch is en waar het individu vrij kan leven."

Hirsi Ali stelt verder dat in de meeste Arabische landen geen vrijheid van godsdienst bestaat en vrouwen er slechter behandeld worden dan dieren. "De machthebbers passen er geweld en manipulatie toe op dezelfde manier als Mussolini en Hitler. Kijk bijvoorbeeld naar de gifgasaanval van Sadam Hoessein tegen de Koerden in Irak en het uit de weg ruimen van politieke tegenstanders zoals door het Assad-regime in Syrië."


NU.nl
(c) ANP