februari 28, 2006

Afvalstoffenheffing en OZB

Het gebruikersgedeelte van de OZB is afgeschaft. Gemeenten hebben nu plotseling een groot financieringstekort van hun begroting.

In de toelichting van het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2006 van de gemeente Utrecht het volgende:

U betaalt afvalstoffenheffing als feitelijke gebruiker van een perceel waarvandaan huishoudelijke afvalstoffen (kunnen) worden aangeboden. Met de opbrengst van de afvalstoffenheffing betaalt de gemeente (Utrecht) het inzamelen en verwerken van het huishoudelijke afval. De totale kosten van huishoudelijk afval, te weten de kosten van inzameling en verwerking, worden ook in 2006 nog niet volledig gedekt door de afvalstoffenheffing. De gemeente Utrecht wil de kostendekkendheid van de afvalstoffenheffing verbeteren. Jaarlijks is sprake van een kostenstijging die doorberekend wordt in het tarief. Dit leidt voor 2006 tot een tariefsverhoging van 3,92%. Voorts heeft de gemeenteraad van Utrecht besloten een gedeelte van de afschaffing van het gebruikersdeel woningen OZB te compenseren door verhoging van het tarief. Hierdoor stijgt het tarief met 18,91%(-punten). Totaal dus een stijging van 22,83%. Door deze ontwikkelingen is het tarief van de afvalstoffenheffing vastgesteld 2006 op € 225,36. Utrecht kent maar één tarief voor de afvalstoffenheffing. enz......


De VVD die in de Utrechtse gemeenteraad zit zou toch beter moeten weten.
VVD-minister Zalm geeft zelf aan dat de OZB moet worden afgeschaft en wat doet het voetvolk? Een andere belasting verhogen. Met een wijds gebaar van het zoet wordt het gegeven, maar met de graaiende hand wordt het weer genomen. Van dit zuur wordt je terecht misselijk.
Ik vraag me af of ze bij deze partij niet veel boter op hun hoofd hebben.

februari 20, 2006

Respectman.

Voordat ik eten ga koken, belastingaangifte ga doen (ja, in tegenstelling wat minister Zalm aanraadt in 62 Nederlandse gemeentes met de OZB te doen, namelijk niet betalen als de heffing boven de maximale stijging zit, ga ik gewoon mijn IB-aangifte opstellen en versturen naar het belastingkantoor -en dat zou NL ook moeten doen-).

Van het NRC kreeg ik de online uitgave gemaild en er stond een interessant artikel in over de cartoon, inderdaad nog steeds is de rel niet uitgewoed.
In dit artikel staat deze alinia die me wel aanspreekt:
Heeft de Jyllands-Posten de islam beledigd en deze godsdienst te weinig respect betoond? Dat was beslist niet de bedoeling. Maar wat is respect? Wanneer ik een moskee bezoek, toon ik respect door mijn schoenen uit te doen. Ik hou mij aan de gebruiken, net als in een kerk, een synagoge of een ander heiligdom. Maar als een gelovige eist dat ik, als niet-gelovige, in de openbare ruimte zijn taboes in acht neem, dan vraagt hij niet mijn respect maar mijn onderwerping. En dat is onverenigbaar met een seculiere democratie.


Respect krijg je pas als je het verdient. Als je iemand in je huis binnenlaat krijg je zijn respect. Dat verdien je. Buiten op straat kun je niets anders doen dan elkaar mening respecteren. Als mijn mening multi-interpretabel in een tekening is verwoord, so be it. Mensen die respect verdienen gaan dan een gesprek aan.

februari 15, 2006

Verdonk, Verhoeven, Pasic en Dekker: daar is sprake van ID.

Uit nl.nl
Speelde zij, samen met nano technoloog Cees Dekker ook niet in de hoofdrol over dat relletje over Intelligent Design?
DEN HAAG - Minister Van der Hoeven (Onderwijs) vindt dat Taïda Pasic uit Kosovo in Nederland haar school mag afmaken. Op haar weblog meldt de minister de afgelopen weken van vele kanten te zijn bestookt met e-mails over de vwo-scholiere uit Winterswijk.

"Ik heb de briefschrijvers laten weten vanuit mijn verantwoordelijkheid als minister voor Onderwijs sympathiek te staan tegenover hun wens om Taïda in Nederland haar diploma te laten halen", schrijft ze. "Maar ik heb daarbij tegelijk aangegeven dat ik er geen enkele zeggenschap over heb."

Van der Hoevens collega Verdonk (Vreemdelingenzaken) wil Taïda het land uitzetten, maar de rechtbank in Amsterdam besloot onlangs dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de aanvraag voor een voorlopige verblijfsvergunning van de Kosovaarse opnieuw tegen het licht moet houden.

Uitspraak

Van der Hoeven meldt verder dat zij Verdonk nog eens op de kwestie heeft gewezen. "Zij is het, die namens het kabinet de besluiten neemt en ik zal me daar onder alle omstandigheden naar voegen." De IND, die de aanvraag van Pasic om in Nederland haar school te mogen afmaken al twee keer heeft afgewezen, komt binnenkort met een uitspraak.


Welke verkiezingsstrijd was ook al weer begonnen?

Ik verwijs ook nog naar mijn posting uit mei 2005

februari 11, 2006

verlichting

Dit korte fragment komt uit de -gratis-online editie van het NRC,
El Farhani (35): „Ze hadden mogen zeggen dat Allah slecht is. Die staat daarboven. Ze hadden grappen over moslims mogen maken. Maar onze profeet Mohammed is een méns en hij is dood. Hem beledigen is zeggen dat je overleden moeder een hoer is.” Hij draagt een oranje polsbandje waarin respect2all staat gedrukt.


Beste El Farhani het gaat er niet om of Allah slecht is, het gaat niet om de grap over Moslims. Er moeten tekeningen gemaakt kunnen worden waarin iemand in of op de tulband een bom draagt. Het gaat om wat er achter zit, het keiharde feit dat jullie religie misbruikt wordt door radicalen.
Dat blijken jullie keer op keer te vergoeilijken door te zeggen dat het geen echte moslims zijn. Het wordt hoog tijd dat de islamitische gemeenschap in gesprek gaat met zichzelf.
Als je respect wil, dan zul je het ook moeten geven.
Voor onze vrijheid knokken wij. Dat zouden jullie ook moeten doen, want het kan toch niet zo zijn dat een paar conservatieven jullie weg naar de verlichting tegenhouden?

februari 10, 2006

Dit houdt NL bezig? gut.....



Dat dit ons zo bezig moet houden, het is al erg genoeg dat de terroristen/extremisten zo ver kunnen gaan zonder dat ze tot rede worden gebracht door geloofsgenoten.
Ook in Maastricht blijken jeugdige Moslims het nodig te vinden om op Iraanse, Saudische wijze op een plein te moeten demonstreren.
Het westen kan de Moslim wereld er volgens hen niet op aanspreken dat sommigen onder hen aanslagen plegen met duizenden doden tot gevolg.
Maar kunnen zij ons erop aan spreken dat door persvrijheid er spotprenten in kranten verschijnen?

De vraag stellen is hem beantwoorden. Gelukkig voor ons in hier een revolutie geweest die ons iets verlichter heeft leren te denken. Dat leerproces is nog steeds aan de gang.

februari 02, 2006

Het kruis en de halve maan

Een kruis en een halve maan zitten op een wolk.
Plotseling worden ze beschoten.
Wat is dat?, vraagt de halve maan aan het kruis.
Dat zijn Moslims, antwoordt het kruis
Aha, zegt de halve maan, zij vechten natuurlijk tegen de ongelovigen.
Dat denk ik, zegt het kruis, in de hemel moet het een bloedbad zijn.


Hebben moslims humor?