december 25, 2006

Milieu

Milieu zou Nederland bezig moeten houden. Na de Al Gore hype en de aanwezigheid van Clinton in Soest kan NL weer verder slapen.

Hoewel.... het einde van het jaar nadert en als je nog wat fiscale aftrek wil hebben, beleg dan in vrijgestelde milieufondsen of groenbankleningen (rendement 4%).

Als je geld over hebt moet je dat vooral doen.
Als je dit geld op een spaarrekening zet beslist de bank wat er mee gebeurt. Dat kan zowel (on)bewust ten goede als ten nadele aan het milieu komen. Met een groenbanklening komt het bewust ten goede aan groenprojecten.

De allerrijkste Nederlanders stel ik voor niet te klagen dat hun belasting zo laag is en ze graag meer willen betalen, maar zelf te investeren in groen.
Sommigen nemen het letterlijk en hebben wildlife reservaten. Dat geld komt dan niet ten goede aan de milieuvervuiling, maar blijft toch actief in de economie.

december 08, 2006

'Nieuwe schuldengolf Afrika door Chinese leningen'

LONDEN- Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt dat de agressieve leenmethodes van Chinese bedrijven leiden tot een nieuwe schuldenberg in Afrika. Directielid Adnan Mazarei van het fonds zegt in de Britse zakenkrant Financial Times van vrijdag dat er maatregelen nodig zijn om een nieuwe ophoping van schulden te voorkomen.

Het IMF en de Wereldbank bereiden een rapport voor, waaruit blijkt dat China verreweg de grootste van zes nieuwe schuldeisende landen is. Andere landen zijn Koeweit, Brazilië, India, Zuid-Korea en Saoedi-Arabië. In het rapport staat ook dat Chinese leningen zijn gestegen tot een bedrag van 5 miljard dollar in 2004, twee keer zoveel als tien jaar geleden.


De voorwaarden waaronder de leningen worden verstrekt, zijn niet helder en lopen niet volgens de traditionele structuren. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt met stilzwijgende onderpanden en variabele tarieven.

december 03, 2006

asielbeleid en de anti-delta

Ik snap Balkenende niet. Het kan aan mij liggen, maar dit land heeft toch verkiezingen gehad?
Het gaat over de 26.000 vluchtelingen die een generaal pardon zouden moeten krijgen, ofwel tegen hen zou moeten worden gezegd dat ze kunnen blijven.

Balkenende maakt SP & PvdA het verwijt dat ze via de Tweede Kamer een generaal pardon en een stop op het uitzetten van asielzoekers afdwingen.

Iets wat geheel legitiem is want de Tweede Kamer is beëdigd en moet het kabinet controleren en corrigeren. Dat doet de Kamer prima. Dat een demissionair kabinet daar moeite mee heeft dat is jammer. Het is niet constructief te zeggen dat het hun probleem is.
Het lijkt mij evident dat een kabinet dat de verkiezingen verloren heeft, verworden is tot een speelbal van de politiek.

In het geval van de asielzoekers heeft de meerderheid gelijk, er moet snel een besluit worden genomen om de uitzetting te stoppen. Elke week wachten is een drama voor deze mensen. Nederland heeft gekozen voor een humaner beleid, het inhumane beleid opschorten lijkt mij in deze dan de beste oplossing.

Dit huidige kabinet is als een kip zonder kop. Dat de minister president en de minister van vreemdelingenzaken en integratie nog doorkakelen is onlogisch maar het doorlopen zijn slechts stuiptrekkingen.

Nederland is booming en vergrijst. de ouderen van nu hebben hun kinderen die voor de AOW zorgen (omslagstelsel: wie nu werkt, betaalt voor de ouderen van nu, wie straks werkt, betaalt voor de ouderen van straks). Maar straks zijn er minder werkende mensen die de AOW betalen. Door nu te zorgen voor arbeidspotentieel zal de AOW betaalbaar kunnen blijven.

Kortom als wij geen immigratieland zijn, moeten we het worden. Per saldo wonen er in de toekomst minder mensen in Nederland met een heel onevenwichtige bevolkingsopbouw.
We hadden in het naoorlogse Nederland een hele brede basis van baby-boomers. Het had de vorm van een delta Maar nu deze al vergrijst is en er minder voeding aan de basis is gekomen, zal dit veranderen in een omgekeerde delta, een anti-delta.

Wij moeten dus een aantrekkelijk delta worden voor jonge mensen die zich blijven willen vestigen. Daar moeten we een immigratiepolitiek op voeren om opgeleide mensen hierheen te halen en hier te houden. Tegelijkertijd moet het asielprobleem zich voor. Wellicht dat zich hier op de juiste plaats en het juiste moment synergie effecten voordoen.