juli 09, 2007

Het milieubewustzijn van het bankwezen.

Is het niet zo dat uiteindelijk een paar bedrijven in de wereld die aan de basis staan van alles, de wereld uitputten en volpompen met CO2 en andere broeikasgassen?
Iedere Nederlander cq ingezetene zal gebruik maken van deze productie. Of het nou de olie en gas- industrie is, de ijzer- en kolenmijnen of de fabrikanten van halffabrikaten en eindproducten. Iedere Nederlander draagt iets bij aan het milieuprobleem. Dit probleem zou moeten worden omgezet naar een uitdaging.

Een uitdaging is het zeker, want er is gewoon veel te veel geld in Nederland om alles weg te zetten in milieubewuste projecten. Voor een kleine bank lukt het nog wel. Een kinderhand is gauw gevuld. Geef "de groene weg" slagerijen een krediet en het wordt een milieuvriendelijke investering genoemd. Als na het sluiten van de deal met de slagerij-keten de managers besluiten om met hun gezin naar Nieuw Zeeland op vakantie te gaan is bij wijze van spreken het milieueffect van de deal al te niet gedaan.

Nee, ieder individu zou moet kijken naar zijn eigen persoonlijke milieueffect. Milieuvriendelijk is gruwelijk woord. De natuur blij met de mens? Klimaatneutraal kan wel maar dan moet je dood zijn geloof ik.

In groen schreef ik hier al eerder over.