juli 25, 2010

moslim zijn

Ik heb een collega van 32. Zij is met haar ouders op jonge leeftijd vanuit midden Turkije naar Nederland gekomen. Ze drinkt geen alcohol zei ze ooit. Nee, ik ook niet vertelde ik haar.
Ze heeft ooit een joint gerookt. Waarschijnlijk meerdere keren. Ik nooit.

Ze vertelde me dat ze moslim is. Waarom, vroeg ik. Dat ben ik bij mijn geboorte geworden en ik kom er niet vanaf antwoordde ze.
Wat en onzin. Ik gedraag mij meer als een moslim dan zij en ben het niet.

Mijn vader was RK gedoopt en is er ook nooit vanaf gekomen.
Etiketten plakken daar zijn mensen goed in. Het zou een overlevingstactiek kunnen zijn. Als je bij een groep hoort ben je sterker dan zonder gespecificeerde achterban.

Hoeveel generaties heeft het gekost voor mijn kleine familie het juk van het geloof afwierp? 3 generaties, zonder imam, dominee en humanistisch raadsman.

Iedereen moet maar eens te rade gaan wie voor hem God/Allah is. Dan kom je er vanzelf achter dat het een onstoffelijk begrip is dat van alles kan zijn. Iedereen kan god zijn. Sterker nog, iedereen is god.

Dat zijn heilige huisjes voor dogmatici, weet ik, maar wees kritisch.

Ds. HM Kuitert noemt het godsbeginsel een verzinsel van de mens zelf.
Dit zou ook voor Allah kunnen gelden. Toch?

juli 24, 2010

nieuwe moskee

Misschien is de website nieuwemoskee.nl een goed initiatief. Een site van kritische moslims.... een verademing. Iedereen mag geloven wat hij wil, maar doe het een beetje met zelfkritiek (en het liefst ook in eigen tijd).
Op de site wordt een theorie van de limieten uit de doeken gedaan. De Koran zou de uiterste waarden weergeven van de speelruimte van een moslim. Het is een voetbalveld waarbij het speelveld het domein vormt waar je je vrij mag bewegen.
Kom je daarbuiten dan kan je een lichte of zware straf verwachten volgens de sharia. (Een hand eraf bij diefstal, steniging bij overspel)
Ben toch blij dat er onder moslims uit andere culturen wordt nagedacht. Volgende stap is introductie van het humanisme.

Tijdens het lezen dacht ik aan het testen van computerprogramma's op grenswaarden. Daar komen met name fouten voor waardoor een systeem problemen kan geven. Laat een godsdienst ook een systeem zijn van regels en onderlinge verbanden die niet met elkaar mogen conflicteren. Dan is mijn interesse gewekt.

juli 23, 2010

verraad

Gelukkig houden de verkiezingen Nederland bezig. Ze waren al meer dan 6 weken geleden maar er zijn nog geen spijkers met koppen geslagen.
Eerst waren er verkennende gesprekken met fractieleiders en daarna is er besloten om met een coalitie die de grootste aanhang heeft om tafel te gaan zitten; 4 Partijen: VVD, PvdA, D'66 en Groenlinks. Hier is geen akkoord bereikt. Ze vielen over de financiën. Over de € 18 miljard aan bezuigingen in de komende 4 jaar.
PvdA vindt het teveel en VVD wil de hypotheekrente aftrek niet beperken.

Zo gaan die dingen. Ze kunnen en willen geen compromis sluiten. Denkend aan hun achterban zien ze de toekomst als een Nederland met schulden. De pensioenfondsen zitten nu ook alweer met dekkingtekorten. Dat is toch een teken aan de wand. Terwijl ze opgezwollen moeten zijn als een teek die zich volgezogen heeft met bloed van z´n gastheer/-vrouw zijn het net door de droogte aangetaste veendijken.

Gegeven de tijdsdruk (1 juli moest er toch een regering zijn? Het is nu 22-7.) doet de beogde minister president Rutte het niet zo goed. Rutte heeft zelf die datum genoemd.
Gelukkig is Ruud Lubbers aangetreden als informateur. Niets is onmogelijk zegt hij. VVD, PVV, CDA? In ieder geval moet daar als eerste naar gekeken worden volgens Rutte en Cohen.

Ik vind dat de PvdA zich niet moet verleiden tot een coalitie met VVD en CDA. Dit ervaar ik als verraad. Maar zover is het, nog, niet.

juli 22, 2010

update socrates

De gemeente Utrecht heeft woord gehouden en Socrates is op de eerste werkdag van 2010 actief voor alle medewerkers.

Socrates is in december 2009 in gebruik genomen na het niet meer actief zijn van GWS4ALL (sinds 1-1-2003 in gebruik). Alle gegevens zijn zoveel mogelijk overgezet en daar wringt de schoen. Heel veel is niet meegenomen en het betekent heel veel onnodig werk en onduidelijkheden. Het personeel heeft ook geen duidelijke opleiding gekregen. Blijkbaar heeft het management veel vertrouwen in de medewerkers. Dank je wel. Toch kan het beter. Na ruim een half jaar weet je niet beter dat je weer met een kutsysteem zit te werken.

De OR zou in januari 2010 een gesprek hebben met de verantwoordelijke voor het invoeren. Helaas is dit gesprek er niet geweest. Misschien met zijn opvolger die er net een maand zit?