"Rijke provincies strooien onbezonnen met hun geld" las ik in de Volkskrant van 9 juni jl.
Gelderland is een rijke provincie lees ik, want het heeft een macht door de Nuon-aandelen die het bezit. (Je weet wel NUON, de energie leverancier waarvan de directeur een verkapt soort ambtenaar is die tonnen te veel verdient. Iedereen sprak er schande van.)
In dezelfde krant staat de directeur van NUON, Ludo van Halderen, met een salaris van € 810.000,= in de top tien inkomens van niet-beursgenoteerde ondernemingen. Hij heeft een salarisstijging van 49%! De politiek, de media hebben toch dus toch boter op hun hoofd.
Maar terug naar de mooie natuurschone provincie Gelderland. Die provincie gaat met de 70 miljoen euro per jaar die uit het aandelenbezit vloeit, 40 miljoen gebruiken om de slechtste wijken in 8 steden te versterken.
Het gaat hier om de bestuurslagen die zich bemoeien met het stedelijk beleid.
Dit is in iedergeval 1 laag, de provinciale, teveel volgens Klaartje Peters, bestuurskundig onderzoeker. De provincie Gelderland gaat zich stedelijk profileren op kosten van de energiegebruiker/-verbruiker.
Nu zit NUON door de vrije energiemarkt in het hele land. Maar de aandeelhouders die de beschikking hebben over de dividenden zitten in de gebieden waar de voorlopers van het bedrijf zaten; de grootste aandeelhouders zijn de provincies Gelderland en Noord-Holland, de gemeente Amsterdam en BV Houdstermaatschappij Falcon, waarvan de aandelen worden gehouden door de provincie Fryslân. De netto-omzet over 2006 bedroeg EUR 5,6 miljard.
Nederland is een wingewest voor de gemeente Amsterdam en de provincies Friesland, Gelderland en Noord Holland.
Welke tijd leven we? Is dit geen VOC-mentaliteit die weer terug zou moeten komen. Het begint met het uitbuiten van landgenoten. Met de opbrengsten herstel van je eigen leefomgeving, het verbeteren van buurten, aanpak van criminaliteit, bouw van koopmanshuizen, jachthavens, landgoederen en het weren van buitenstaanders.
De armlastige provincies moeten het doen met een aalmoes van het Rijk.
Soit?