januari 05, 2010

computer

In de gemeenteraad zitten mensen die bepaalde doelen nastreven afhankelijk wat hun politieke voorkeur is.
De raad gaat er in 2004 vanuit dat het allemaal goed gaat komen in Nederland, dat de economie het geweldig doet, dat de werkloosheid steeds verder zal dalen terwijl deze al tegen een ondergrens aanzit.

Nee, de gemeente doet het zo geweldig dat gedacht wordt aan een computersysteem, een computerprogramma te ontwikkelen dat geld genereert. Bij de aanloop leg je geld in waarna het gaat bewegen. Als het dan beweegt zal het geld opbrengen waar nieuw beleid mee kan worden gemaakt. Dat wordt met dezelfde machine uitgevoerd, je legt weer geld in, het beweegt en het levert geld op. Het ideale pyramidespel.

De gemeenteraad van Utrecht heeft hetzelfde computerprogramma in huis gehaald.
Door een te verwachten dalende omvang van de WWB-gerechtigden zou het mogelijk zijn kostendekkend de ontwikkeling en introductie van een computerprogramma te financieren. Dit programma, door de G4, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht onwikkeld zal het dure contract met Centric (ontwikkelaar van het oude systeem) overbodig maken.

We weten de staat van de economie in 2010. De werkloosheid is niet in dalende lijn.
De opbrengsten zijn er niet, de kosten wel. Structurele kosten worden met eenmalige opbrengsten gefinancieerd. Wie heeft dit bedacht gemeenteraad?
Madoff zou trots zijn op zo'n systeem -En hij was trots. Tot het mis ging.-

Nee raad in 2004 zag je het al aankomen wat in 2007 is uitgekomen. In 1999 was de internethype het grootst, die met Nina Brink uiteenspatte. Maar daarna ging het verder. De crisis in de Amerikaanse huizensector zag je aankomen. Het is allemaal financieel, dus voorspelbaar.

Waarom is er geen risico analyse gemaakt met een Wat Als scenario? Is dit zo onlogisch, of is wat in oktober 2008 en daarvoor gebeurd is zo onvoorstelbaar?

Geen opmerkingen: