november 08, 2010

OR-verkiezingen

Ergens in maart 2011 zijn er nieuwe Ondernemingsraad verkiezingen binnen de gemeente. Het is een landelijke verkiezingen, dwz. ze worden allemaal op 11 maart gehouden.
Vandaag hebben we een vergadering gehad waar ik even lekker los kon gaan.
Ik heb veel munitie, argumenten gebruikt waarmee ik de directeur over 2 weken kan beschieten. Laat ik zeggen dat dit inleidende beschietingen waren. Een oefening voor straks.
Misschien moet ik wat rustiger beargumenteren waarom ik tot bepaalde uitspraken kom.

Mijn woede komt vooral uit het feit wat de directie zegt misschien wel okay is, maar het is niet het hele verhaal. De directie wordt gevoed door het lagere management en daar is het niet okay. Problemen die zich daar voordoen, worden niet naar boven gecommuniceerd. Verschillende managementlagen hebben er belang bij dat problemen niet verder bekend worden. Een binnenbrand wordt zo een uitslaande brand.

Afgelopen donderdag werd in ****** wat bekend over de inhoud van een scriptie. Dit was mij in juni al bekend realiseer ik me achteraf en de mensen die daar werken al veel langer. Maar de directe leidinggevenden wilden het zelf oplossen en hebben het probleem niet bekend gemaakt bij de directie. Dat probleem is niet de reden waarom de scriptie werd tegengehouden. Het probleem is de inhoud van de scriptie en juist dat wat niet gezegd werd. Een schitterende scriptie dus.

Je loopt in de organisatie tegen managementlagen op die belemmerend zijn voor effectief en efficiënt werken. Voor een aankoop van 10 euro moet de directeur toestemming geven. Absurd toch? Ik vraag me af waar de eigen verantwoordelijkheid is gebleven. Had de gemeente niet een persoon als JB. die het ooit had over de mate van ondernemerszin? Of was het ondernemerslust? In iedergeval zou een gemeente als het om effectiviteit en efficiënte gaat wat meer als een onderneming moeten worden geleid en moet de spirit wat meer die van een onderneming zijn. Tsjak, tsjak, tsjak, korte klappen en dan moet er wat staan. Een gemeente is als schenkstroop. Bij de gemeente moet alles foutloos. Liever hoge kosten en iedereen een juiste uitkering dan meer fouten met lage kosten. Elke vernieuwing wordt terzijde gelegd. Foutloosheid is de norm, kosten-baten analyse voor het bedrijfsleven...old school. Vernieuwing is praktisch niet mogelijk met grote pakketten van 4 gemeentes die aangepast moeten worden aan de feitelijke situatie. Dit kost tijd, geld en frustratie bij de medewerkers.
Vernieuwing kan door ingenieus met computerprogramma's te werken. Ik hoorde al iets over open source software. Qua kosten gaan we de goeie kant op. .Crowdsourcing is een mogelijkheid om nog flexibeler te zijn. Ben benieuwd hoelang dat nodig heeft om op de werkplek z'n intrede te doen. Een ding is zeker, het nieuwe stadskantoor komt er aan en dan zal er een grote slag moeten zijn gemaakt in een doeltreffender en doelmatiger Utrechtse gemeentelijke overheid.

Mensen, we leven niet meer in de 19e en ook niet in 20e eeuw. Dit is het 2e decennium van de 21e eeuw. We moeten bezuinigen en dat is pas mogelijk als je lef hebt en keuzes durft te maken. Niets doen is ook een keuze natuurlijk.

Maar goed, ondanks mijn gedrevenheid stel ik me niet verkiesbaar

Geen opmerkingen: