april 23, 2011

Oorlog

Kamp Westerbork was voor de oorlog de centrale opvang voor Joodse vluchtelingen na de Kristalnacht in Duisland. In de haast en waan van de dag is het gebouwd op een heideveld nabij Hooghalen omdat Nederland een goede relatie wilde behouden met Duitsland!

In de 2e wereldoorlog is het gebruikt als een doorgangskamp voor Joden, Sinti en Roma en verzetsstrijders.
Direct na de oorlog werd het kamp gebruikt als interneringskamp voor NSB'ers en collaberateurs.
Toen deze groep naar andere plekken was gebracht, was er weer een andere groep die in Westerbork werd ondergebracht: de Zuid Molukkers.

Er is vandaag een keukenbarak geplaatst, uit de tijd van de Molukkers. Het was 20 jaar hun plek, tenminste voor velen is het hun plek geworden waar ze niet meer wegwilden.
Sommige Molukse groepen zijn er niet blij mee. Een aantal vindt dat de barak meer aan de Joden, dan aan de Molukkers in Westerbork doet denken.

Tja, waar doet het niet aan denken... De oorlog is pas voorbij als, ja als wat eigenlijk?

Ik vind dat er voor de geschiedschrijving ook geen recht wordt gedaan aan de zwarte periode van de NSB'ers en collaborateurs. Er zaten ook onschuldige kinderen samen met hun moeder enige tijd vast. Zij werden dan wel opgevangen door familieleden, maar die wilden eigenlijk niets van dat besmette kind weten. Je zal maar een kind van foute ouders zijn.

Geen opmerkingen: