Moskou, 29 april. De Verenigde Staten en de NAVO proberen Rusland te omsingelen met als doel om de voormalige Sovjet-Unie de soevereiniteit af te nemen.
Dat heeft nobelprijswinnaar en voormalig Sovjetdissident Aleksandr Solzjenitsyn gezegd in een zeldzaam interview met het liberale weekblad Moscow News.
De 87-jarige auteur, die wereldberoemd werd door zijn beschrijvingen van de onderdrukking en de werkkampen onder Sovjet-dictator Josef Stalin, prees in het interview de Russische president Vladimir Poetin voor zijn inspanningen om van Rusland weer een sterke staat te maken.
„Hoewel het duidelijk is dat Rusland geen bedreiging vormt voor de NAVO, bouwt het bondgenootschap systematisch zijn militaire machinerie op – in Oost-Europa en in het zuiden om Rusland heen”, aldus Solzjenitsyn.
Dit gaat volgens de auteur gepaard met openlijke materiële en ideologische steun voor ‘kleurenrevoluties’ – zoals in Oekraïne. De NAVO dringt op een paradoxale manier zijn belangen op aan Centraal-Azië, vindt hij. Daardoor ziet hij ‘weinig substantieel verschil’ tussen het beleid van de VS en van de NAVO.
De schrijver staat bekend om zijn conservatieve ideeën. Hij beschuldigde destijds de hervormingsgezinde Sovjet-leider Michael Gorbatsjov van overgave aan het westen. Ook Boris Jeltsin moest het ontgelden. Hij heeft in de ogen van Solzjenitsyn zijn land verraden door leiding te geven aan de massale diefstal van staatsmiddelen en het land te laten afglijden naar chaos.
Solzjenitsyn bracht tien jaar in een werkkamp door en beschreef het leven daar in zijn bekendste boeken Een dag in het leven van Ivan Denisovitsj en de trilogie Goelag Archipel. Hij won de Nobelprijs voor de Literatuur in 1970 en werd vier jaar later uit de Sovjet-Unie verbannen. Tot 1994 leefde hij in de VS, nu weer in Rusland. (AP)
29 april 2006
{bron: NRC.NL web editie}
Er is geen enkele Nederlandse kritiek vanuit de regering en overheid op het buitenland beleid van de Verenigde Staten.
Zelf de Iraelische agressie in Libanon wordt getolereerd. Buitenlanders/ Nederlanders in Libanon worden geëvacueerd alsof oorlog daar een normale zaak is. Minister Bot van buitenlandse zaken is schijnbaar niet bezig om de Israel tot rede te brengen. Nee, deed hij dat maar openlijk dan zou hier ook wat meer discussie zijn over de Israelische agressie daar.
Wat betreft de Nederlandse aanwezigheid in Afganistan. We hebben al 18 Taliban strijders gedood. Daar krijgen we het ook moeilijk mee. In Afganistan zullen ook Nederlanders sneuvelen door Taliban of Al Qaida stijders.
Wat betreft de omsingeling van Rusland. De aanwezigheid van Navo troepen in Afganistan is toch een mooi voorbeeld van die omsingeling.
Aleksandr Solzjenitsyn heeft hierin toch ook een beetje gelijk. Vanuit zijn positie durf ik te stellen dat hij helemaal gelijk heeft.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten