februari 01, 2009

30 jaar geleden

De winter van 1978/1979 is alweer 30 jaar geleden maar zit in m'n kop. Hij gaat er niet meer uit.

Ik was 11 en had - the time of my life-. Ik woonde op een boerderij in zuid-Drenthe en de wegen rondom waren afgeloten door 5 meter hoge duinen. 3 Dagen waren we afgesloten, maar gelukkig voor de boeren was het daarna snel voorbij.

De sloten waren dichtgevroren. We hadden de hele winter dikke ijsbloemen op het raam in de slaapkamer. Er was ook wat sneeuw gevallen en we maakten er een iglo. Toen kwam de wind. De sloten waaiden dicht met de reeds gevallen sneeuw. Dat was wel jammer want zo kwam de 11 Stedentocht natuurlijk nooit.

Maar op 13 februari begon het te stormen en de dagen daarna hoopte de sneeuw zich achter bomen en struiken op. Op de Veldweg lag de sneeuw tot zeker 5 meter hoog. Daar groeven we als mollen gangen in. Het begon in januari en op 14 februari was de sneeuwstorm echt aan de gang. Op de Boerdijk was het ook heftig, maar waarschijnlijk omdat het een doorgaande weg was kwamen daar de sneeuwploegen eerder.

Onderstaande video is een impressie van de winter van 1979 in Noord-Holland. Vooral de muziek geeft een heerlijk beeld hoe ik die winter heb beleefd.

Geen opmerkingen: