september 03, 2009

hoofddoekjes

Bush pleitte voor het recht op hoofddoekjes en prees de bijdrage van moslims tijdens een Ramadan-diner om de Islamitische vastenmaand te vieren.
Voor Bush kan je ook Obama lezen. President Obama prijst de Amerikaanse moslims ook.
Volgens de Volkskrant kwam de president ook op voor het recht van een meisje op het dragen van een hoofddoekje, een hijab op school.

Het recht op vrije meningsuiting, vrije godsdienstuitoefening is een van de bestaansgronden van de Verenigde Staten van Amerika. Hierin schijnt de VS te veschillen met Europa. In Frankrijk is het dragen van een discussiepunt en in Nederland hebben bepaalde groeperingen er moeite mee.

Als reden wordt opgevoerd dat de moslims in de VS rijker en beter opgeleid schijnen te zijn dan de gemiddelde Amerikaanse bevolking. Zou het waar zijn?
Misschien is een andere reden het feit dat moslims daar aan de andere kant van de plas meer varkensvlees eten. Met andere woorden, wellicht zijn ze beter geïntegreerd dan hier in de EU. Doordat ze beter zijn geïntegreerd worden ze meer geaccepteerd en door die acceptatie wordt er ook meer geaccepteerd van de cultuur die immigranten meebrengen. Omdat Amerika een land is van immigranten worden de moslims gezien als een van hen en gerespecteerd.

Geen opmerkingen: