oktober 31, 2009

OR en Theo van Gogh

Zo de eerste OR-vergadering is geweest. 2 uur praten om niks. Veel wol weinig stof. Om de hete brij draaien. Past wel bij mij. ;( Tevens kan ik me opwinden. Moet m'n kruit niet gelijk gaan gebruiken. Wachten tot de vijand in schootsafstand is.
Er werd gezegd dat de relatie met de directeur in het begin moeilijk was. Nu zit er verbetering in.

Ik heb de bedrijfsveiligheid aan de orde gesteld en kreeg min of meer te horen dat de BHV daarover gaat. Ik heb de risico's van Socrates ter sprake gebracht. Nee, daar weet de OR niks van. Dat wordt een agendapunt voor de volgende vergadering.


Het is ook alweer 5 jaar geleden dat TvG werd bruut werd vermoord in Amsterdam. Weinig op te zeggen. Het is gebeurd en de dader zit levenslang vast. De media geeft het wel enige aandacht, maar de familie wil geen openbare herdenking. Groot gelijk.
Ik lees dat onder jongeren het wantrouwen naar moslims toeneemt. Dat krijg je met die Wilders en stigmatisering. Tegelijkertijd hebben de moslims de stigmatisering in eigen hand. Ze voelen zich direct aangevallen als je kritiek hebt. Maar ze komen uit een andere cultuur en kunnen, net zo als heel veel oorspronkelijke Hollanders, niet met kritiek omgaan of gaan er juist anders mee om.

oktober 25, 2009

ondernemingsraadoverleg

Maandag staat het eerste overleg in de ondernemingsraad op de agenda.
Op de agenda staan een paar dingen die te maken hebben met een reorganisatie van een aantal afdelingen.

In de motivatie van het MT (het MT = management team) staat dat er na jaren van wildgroei de bezem door de organisatie moet worden gehaald. Een afdeling wordt opgeheven. Of de OR daar maar toestemming voor wil geven. Hallo! Wat ik begrepen heb is dat het MT al tijden bezig is en er maar steeds geen besluit is genomen. Ondertussen zijn er mensen aangetrokken en anderen vertrokken. Uiteindelijk zijn er 3.5 FTE´s over. Tja, en deze functies houden per 1-1-2010 op te bestaan.

De OR wordt verzocht een advies uit te brengen over de personele gevolgen van de voorgenomen ontwikkeling en hiermee in te stemmen.

Sinds begin 2007 speelt bovenstaande ook voor mijn afdeling. Mijn afdeling is uit het experiment gestapt omdat de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) er aankwam en toch wat zaken op orde zijn gesteld om de invoering van de WMO eenvoudiger te maken. Inmiddels is de afdeling gegroeid van 25 naar 60 FTE´s. Wat ik mij realiseer is dat er sinds die tijd steeds kleine verschuivingen zijn geweest in de functies en functie inhoud. Dit is een stille reorganisatie en is er niemand die de OR heeft geïnformeerd? Hier zouden vragen bij kunnen worden gesteld.

Ook zijn er individuele gevolgen voor mensen die in vaste dienst werken en meewerken aan de invoering van Socrates. Als het is ingevoerd moeten ze terug naar hun oude werk en de vraag is of ze dat willen. Ze hebben potentie om ander werk te doen.
De teamleider geeft aan dat ze moeten solliciteren naar een andere baan. Enige weken later wordt een van gevraagd of hij al aan het zoeken is. Van een coördinator krijgt hij te horen dat op 1-1 hij terugvalt in z'n oude functie, dus dat hij moet solliciteren. De tact waarmee de mensen worden gepushed is ver weg.
Ook werken bij ons mensen op detacheringsbasis. Schijnbaar wil de teamleider er van af want in gesprek met een van hen wordt gezegd dat de functie eisen omhoog gaan en dat er een sollicitatieprocedure komt. Hij is dan 2e keus. Ik vraag me af of dit ook OR-werk zou moeten zijn.

Voor morgen wil ik zeker de veiligheid van de werkplekken aankaarten. Er is al jaren geen veiligheidsoefening met het personeel geweest. Brandalarm bestaat niet. Opvangmogelijkheden na een ontruiming zijn er niet. Is het evacuatieplan herschreven?
Hoe staat het met de brandblussers? Is de vervangingsdatum nog niet verstreken?
Ook op dit niveau moet de OR vragen stellen en toezicht houden op wat in de organisatie gebeurd.

Wat ik heb gehoord is dat Socrates vanuit de gemeente Den Haag wordt bestuurd en dat alle dataverkeer door een kabel plaatsvindt. Als die kabel defect is dan ligt Socrates eruit. Vraag is of er wel voldoende is gerealiseerd wat het risico is van een kabelbreuk of ander communicatieprobleem met Den Haag. Is hier voldoende in geïnvesteerd?

oktober 04, 2009

Ondernemingsraad

Moet de ondernemingsraad Nederland bezighouden?

Nee, de ondernemingsraad zou zich bezig moeten houden met Nederland, met bedrijven wel te verstaan.
Het zijn de ogen, oren en spreekbuis van werknemers in de bedrijven. Van ons dus, de hard werkende Nederlanders. Zij kunnen bepaalde zaken sturen door vragen te stellen en beslissingen te blokkeren. Vandaar dat vakbonden graag vakbondsleden in de OR willen hebben. Ze kunnen belangrijk zijn. Ze zijn een soort Raad van Toezicht. Alleen de Raad van Toezicht doet geen fluit. Kijk naar al die bedrijven die in de problemen komen door onverantwoorde investeringen. Een Raad van Toezicht, ofwel een Raad van Commissarissen moet vragen stellen, kritisch zijn. Helaas zijn zij dat niet.

Een Ondernemingsraad behartigt de belangen van het werknemersdeel van een bedrijf. Zij moet dus ook kritisch zijn zonder wrevel en irritatie op te wekken.