april 10, 2011

Partij

Partij kiezen is soms niet moeilijk. Als je ziet dat je morele principes worden overschreden, kies je partij indien je moet kiezen. Als jouw normen en waarden palet niet past bij een gedachte, kies je partij tegen die gedachte. Dat is politiek in een notendop.

De PvdA zit in zwaar weer (en dat is niet voor het eerst).
Lodewijk de Waal (ex FNV voorzitter) heeft als Commissaris bij ING ingestemd met het bonusbeleid van de bank/verzekeraar.

Schijnbaar een doodszonde voor prominente leden van deze partij.
Maar wat is het probleem als een bedrijf dat miljarden winst maakt een paar miljoen Euro uitkeert aan bonussen?

Door die bonus wordt de president-directeur geprikkeld om het nog beter te doen en de winst te consolideren en mogelijk uit te bouwen. Daar hebben de overheid (ING staat nog in het krijt bij de staat) en andere stakeholders vooral baat bij.

De bonuscultuur wordt niet alleen in socialistische kringen verfoeid. Ook in de kapitalistische bankwereld zijn er behoudende stromingen die het niets in bonussen zien zitten. Je zou je in deze cultuur moeten matigen.

Maar als Lodewijk de Waal iets met het moreel geweten van de PvdA te maken heeft, heeft hun strijdlied dat ook. Nog steeds wordt de Internationale gezongen bij partijcongressen van de PvdA en de meeste van de wereldwijd socialistisch georiënteerde partijen. Sommige steunen hele verkeerde regimes. Afschaffen dit relict uit een langvervlogen tijd. Moreel is het niet te verantwoorden waarom die strofen worden meegelispeld, zo oubollig, uit de tijd.

Geen opmerkingen: