februari 28, 2006

Afvalstoffenheffing en OZB

Het gebruikersgedeelte van de OZB is afgeschaft. Gemeenten hebben nu plotseling een groot financieringstekort van hun begroting.

In de toelichting van het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2006 van de gemeente Utrecht het volgende:

U betaalt afvalstoffenheffing als feitelijke gebruiker van een perceel waarvandaan huishoudelijke afvalstoffen (kunnen) worden aangeboden. Met de opbrengst van de afvalstoffenheffing betaalt de gemeente (Utrecht) het inzamelen en verwerken van het huishoudelijke afval. De totale kosten van huishoudelijk afval, te weten de kosten van inzameling en verwerking, worden ook in 2006 nog niet volledig gedekt door de afvalstoffenheffing. De gemeente Utrecht wil de kostendekkendheid van de afvalstoffenheffing verbeteren. Jaarlijks is sprake van een kostenstijging die doorberekend wordt in het tarief. Dit leidt voor 2006 tot een tariefsverhoging van 3,92%. Voorts heeft de gemeenteraad van Utrecht besloten een gedeelte van de afschaffing van het gebruikersdeel woningen OZB te compenseren door verhoging van het tarief. Hierdoor stijgt het tarief met 18,91%(-punten). Totaal dus een stijging van 22,83%. Door deze ontwikkelingen is het tarief van de afvalstoffenheffing vastgesteld 2006 op € 225,36. Utrecht kent maar één tarief voor de afvalstoffenheffing. enz......


De VVD die in de Utrechtse gemeenteraad zit zou toch beter moeten weten.
VVD-minister Zalm geeft zelf aan dat de OZB moet worden afgeschaft en wat doet het voetvolk? Een andere belasting verhogen. Met een wijds gebaar van het zoet wordt het gegeven, maar met de graaiende hand wordt het weer genomen. Van dit zuur wordt je terecht misselijk.
Ik vraag me af of ze bij deze partij niet veel boter op hun hoofd hebben.

1 opmerking:

Anoniem zei

"afschaffen gebruikersdeel OZB wordt gecompenseerd"; wordt daarmee in de praktijk niet het afschaffen ongedaan gemaakt. De lasten zijn niet verlicht en uiteindelijk zullen ze alleen maar zwaarder worden.