december 30, 2010

Post

De mensen van Sandd hebben een wat onzekere tijd. Misschien wordt Sandd overgenomen door Deutsche Post. Bij TNT moet er ook flink bezuinigd worden.

Stakingen om niet al te rigoreus te bezuinigen op de makkelijkste kostenpost van de ondernemer, het personeel. De stakingen hebben geholpen. Nu is er in zekere zin rust in de tent. Maar hoelang zal dat duren.

Dit schijnt allemaal een uitvloeisel te zijn van akkoorden die in de jaren 80 zijn gesloten over het privatiseren van de postmarkt. Dit is zo langzamerhand een ongezonde concurrentie aan het worden. De concurrent Select mail en Sandd hebben mensen in dienst die niet zo nodig hoeven te werken.

Zij zien het als een extraatje bovenop hun inkomen. Deze mensen hoeven geen redelijke contracten worden aangeboden en voor sommigen zou het wel kunnen zijn dat zij de nieuwe Nederlandse working poor zijn.
Zij verdienen te weinig met een baan bij bijvoorbeeld TNT en moeten er een andere baan naast hebben. Sommigen werken voor TNT, Sandd en select mail en dat mag contractueel binnenkort misschien niet meer.

Een gerucht. Zou het zo zijn dat de vakbonden tegen het idee zijn van het hebben van meerdere banen bij verschillende postverwerkers?

Geen opmerkingen: