november 23, 2004

drukke dag, het wiel wordt uitgevonden.

De overheid is een log apparaat, er zit geen beweging in en als er veranderingen zijn worden die laat opgepikt en is de koerswijziging abominabel traag.
Het is als een olietanker die van richting verandert en die je als zwemmer bij kunt houden.

De gemeentelijke overheid heeft sinds een aantal jaren een nieuw computersysteem, GWS4ALL genaamd (spreek uit als GWS voor All). De ontwerper is Centric. Dat GWS zoals we het noemen is een ontzettend log systeem. Alle uitkeringsgerechtigde cliënten van de gemeente staan met een uniek nummer geregistreerd. Hier zijn dus een heleboel gegevens uit te halen die vertaald wordt naar informatie voor het management.

Dait klinkt allemaal heel mooi maar als je aan de randen van dit systeem zit en ook contacten heb met bedrijven die niks met GWS te maken hebben moet je een link leggen tussen de administratie van dat bedrijf en GWS. Voor deze link gebruik je in princiepe het cliëntnummer. Ook niks mis mee maar wat als een cliënt meerdere uitkeringen heeft? Als je voor uitkering ook leest voorziening dan is het eind helemaal zoek.

Die uitkeringen, voorzieningen moeten allemaal gecontroleerd worden. Zijn ze rechtmatig. Dit is dus een heel uitzoekwerk. Hiervoor worden door verschillende gemeentes verschillende oplossingen bedacht zonder dat er enig contact is met die gemeentes. Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag zullen wel ongeveer met dezelfde problemen te maken hebben.
Ik ben benieuwd of dit niet in een gemeentelijk maandblad ter sprake wordt gebracht.

Geen opmerkingen: