Onderstaand 2 stukjes van nu.nl die illustreren hoever we afstaan van het McCartyisme.
We worden gecontroleerd als het aan de EU ligt. Op internetgebied moet het surfgedrag "van eenieder" worden geregistreerd en verzonden e-mails worden opgeslagen. Ook moet internetverkeer kunnen worden afgetapt.
Van iedere internetgebruiker wordt zijn gebruik vastgelegd als het aan de EU ligt. Hoe zouden we het vinden als van elke brief kopiëen worden gemaakt en worden bewaard? Het briefgeheim verbiedt het openen van brieven. (Tenzij de inlichtingendiensten en politie criminele activiteiten vermoeden.)
Maar dit zijn individuele gevallen. Wat mij opvalt aan het eerste bericht is dat volgens het voorstel de bewaarplicht geïnstitutionaliseerd wordt. Alweer een log bureaucratisch middel dat mij niet effectief lijkt. Er zijn natuurlijk wel interessante groepen die in de gaten moeten worden gehouden, maar dit kan veel effectiever door middel van infiltratie.
Wat de terrorisme betreft denk ik dat beleidsmakers al enigzins zenuwachtig zijn geworden wat betreft de terreur van extremisten. Ik denk echter niet dat alleen terreur vanuit die hoek komt of moet worden verwacht.
Terreur komt ook van gewone mensen/burgers... ooit gehoord van de tokkies? Dit zijn een soort brainweakers -en mensen stellen zich er vrijwillig aan bloot-.
Wat is de volgende stap die wordt genomen? Invoeren van een soort McCarthyisme?
Bewaarplicht kost internetaanbieders miljoenen
Uitgegeven: 21 december 2004 21:31
DEN HAAG - Het Europese voorstel dat internetaanbieders verplicht om alle gegevens over het internetverkeer van hun klanten minimaal een jaar te bewaren, gaat de bedrijven miljoenen kosten. Dat blijkt uit een onderzoek van KPMG dat minister Donner (Justitie) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De uitgebreide opslag is volgens de Europese ministers van Justitie nodig om terroristen en criminelen beter te kunnen opsporen. Het betekent dat het surfgedrag van eenieder wordt geregistreerd en alle verzonden e-mails worden opgeslagen.
Boete voor niet af te tappen internetaanbieder
Uitgegeven: 23 december 2004 15:01
Laatst gewijzigd: 23 december 2004 16:16
GRONINGEN/ENSCHEDE - Het Agentschap Telecom heeft internetaanbieder Boswell uit Enschede een boete opgelegd omdat de diensten van het bedijf niet waren af te tappen. De boete bedraagt 10.000 euro, maakte een woordvoerder van het Agentschap donderdag bekend. Het is voor het eerst dat er een boete voor deze overtreding is opgelegd.
Internetaanbieders zijn volgens de Telecommunicatiewet verplicht de technische maatregelen te treffen die het mogelijk maken om hun diensten af te tappen. Justitie en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) maken daar gebruik van bij de opsporing van zware criminaliteit en terrorisme.
Het Agentschap voerde bij 66 internetaanbieders inspecties uit. Meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven voldeed niet aan de verplichting om hun internetverkeer af te kunnen tappen. Na een eerste waarschuwing is dat in de meeste gevallen aangepast, meldde de woordvoerder. Voor vijf internetaanbieders die nog niet aan de eisen hebben voldaan, dreigt ook een boete.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten