december 19, 2004

Spaargeld besteden.....

Dit stond op teletekst nav. het politieke TV-programma Buitenhof op 19 december.

Nout Wellink van de Nederlandsche Bank vindt dat de burgers hun spaargeld moeten aanspreken en meer moeten gaan besteden. Dat is nodig om de economie een zet in de goede richting te geven, zei hij in Buitenhof.

In 2001 groeide het inkomen van veel Nederlanders met 6 tot 8 procent. Een groot deel daarvan is op de bank gezet. Wellink vindt dat nu het moment is gekomen om dat geld uit te geven. Bij elkaar hebben de Nederlanders 180 miljard euro aan spaargeld. Om de uitgaven te stimuleren, moet volgens Wellink het vertrouwen van consumenten in de economie wel groter worden.


Ik vind dit zo'n onzin. Hoe kan een overheid die zo onbetrouwbaar is dit van de burgers verlangen? Een burger denkt niet macro economisch, als ik nou een bankstel koop en mijn huis verbouw, doet mijn buurman en met ons duizenden andere huishoudens dat wellicht ook en dan helpen we de economie weer op de rails.

Het is een zwaktebod van Wellink. Hij weet net zo goed als ik dat de consument (die in feite conservatief is wat zijn uitgaven betreft) eerst vertrouwen moet hebben dat het in de toekomst beter gaat en dat hij kan rekenen op een overheid met een consequent beleid en hulp in geval hij in de problemen komt.
De burgers zullen echt niet het voortouw nemen en hun bestedingspatroon wijzigen als er nog wordt gesold met zekerheden.

Tevens vind ik het een beetje vreemd dat Wellink dit oppert terwijl hij weet dat de groep mensen die in een schuldsanering komen alleen maar groeit en dat dit slechts het topje van een ijsberg is.
Het is gewoon zo dat sinds de tachtiger jaren de inkomensverdeling behoorlijk scheef is gegroeid.
Heel veel van die nieuwe rijken hebben zoveel geld op de bank/spaarrekening staan dat zijn het gewoon niet opkrijgen. Als zij dat gaan uitgeven als consument dan gaat het linea recta naar het buitenland, want dat is de verhouding in Nederland.

Het spaargeld dat mensen bezitten moeten ze vooral houden. Deze overheid is tot veel onplezierige dingen in staat.
Het geld van de nieuwe rijken wordt hopelijk geïnvesteerd in bedrijven die de toekomst van Nederland mede bepalen.

Toevallig hoorde ik op BNR nieuwsradio het volgende "het innovatief vermogen van bedrijven neemt af omdat bedrijven door stopzetten van overheidssubsidies niet meer kunnen bepalen wat hun terugverdientijd is. Daarmee komt een investeringsbesluit op losse schroeven te staan."
Ook op het radio 1-journaal werd de onbetrouwbare overheid genoemd als een factor waarom het groenestroom project gedoemd is te mislukken.

Het inkomen is in 2001 6 tot 8 procent gegroeid zegt Wellink. Heeft hij wel in de gaten dat sinds die tijd het leven 10 tot 20 procent duurder is geworden?


Beste Nout Wellink,

het zou best zijn dat de economie gedragen wordt door de bevolking. Maar het moet niet zo zijn dat zij hun spaarcenten moeten aanspreken om de economie draaiende te houden. Laat er eerst maar duidelijkheid komen van de overheid en om specifiek te zijn dit kabinet anno 2004.
Als de economie aantrekt zullen burgers de toekomst rooskleuriger inzien en meer gaan besteden.
Waarschijnlijk zal het geld dan wel wegvloeien naar het buitenland, maar dat is een ander verhaal.

Geen opmerkingen: