oktober 02, 2010

grrrrrr

Ambtenaren hebben het gedaan. Zij zijn niet productief, zijn niet klantvriendelijk, maken het overheidsgeld op, sluiten zich op in kastelen van kantoren, hebben teveel vrije tijd en een te hoog salaris. Het ergste is, ze hebben teveel macht.

Het bedrijfsleven heeft deze kritiek en daar wringt de schoen. De overheid en het bedrijfsleven hebben hetzelfde intellect waarom dan niet een gelijke behandeling? Dezelfde rechten, dezelfde plichten. Bijvoorbeeld het ontslagrecht. Flexibilisering wordt tegengehouden door de wet en door de ambtenaren zelf. (met hun vakbonden en ondernemingsraden)
Een ambtenaar op zichzelf zou een instituut moeten zijn maar het is een gewone werknemer die inderdaad niet productief, klantonvriendelijk en geldverslindend is. Daarentegen het hoge salaris valt heel erg mee als het om het gewone personeel gaat. Vuilnismannen worden te laag gewaardeerd, toch?

Dat bestuurders in het bedrijfsleven meer verdienen is met een voorbeeld te verduidelijken. Wouter Bos heeft een 4 daagse werkweek bij KPMG en verdient meer dan de Balkenende-norm. Het zal best dat hij voor dat bedrijf als boegbeeld kan dienen, in tegenstelling tot gewone kamerleden. Door zijn ervaring als minister van Financiën brengt hij wat extra. Daarom verdient hij goed.

Ik zou ook afgeven op de ambtenaren die beslissingen nemen die rechtstreeks invloed hebben op mijn leven. Probleem is dat de uitvoerende ambtenaren er niks aan kunnen doen. Het zijn regels en die moeten worden uitgevoerd zonder aanziens des persoons. De mensen die nieuwe beleidsregels voorstellen en de politiek die er over beslist zouden moeten worden aangepakt. Daar zou ik ook op afgeven. De beleidsmakers hebben het gedaan!

Maar ik juich een kleinere overheid toe. Dan zou er meer beslissingsmacht naar de uitvoerenden moeten. Dat betekent dat er meer beslissingskracht bij uitvoerende taken nodig is. Het gevolg is een ambtenarij die qua intellect boven het bedrijfsleven uitstijgt. Maar ja, de overheid moet een afspiegeling van de samenleving zijn.

Geen opmerkingen: