juli 08, 2011

schijngevoel

Op het werk is wat interessants aan de hand.
Eindelijk weer het (schijn)gevoel dat ik ook invloed kan uitoefenen op de sociale toestand in mijn gemeente.

Wat is het geval: voor de hulp bij het huishouden (HBH) betalen mensen afhankelijk van inkomen een eigen bijdrage. De hoogte daarvan wordt berekend door het CAK. Ditzelfde CAK zou voor de gemeente ook moeten bepalen wat de hoogte is van een eigen bijdrage die mensen betalen voor het bezit van bijvoorbeeld een scootmobiel. Vaak hebben de mensen met een scootmobiel ook hulp bij het huishouden.
Binnen de gemeente wordt gezegd dat de eigen bijdrage voor de scoot niet meer mag bedragen dan de waarde van de scoot. Per maand is dat 1/60 deel van de totale aanschafprijs. (60 maanden is de termijn waarin de gemeente dit soort voorzieningen afschrijft) Deze bijdrage mag samen met de eigen bijdrage HBH niet meer zijn dan de door het CAK op basis van het inkomen bepaalde normbedrag eigen bijdrage zijn.
Binnen de beleidsafdeling van de gemeente is nu de vraag opgeworpen of je de eigen bijdrage mag starten vanaf het moment dat je de eigen bijdrage HBH beëindigd. Voorbeeld: iemand krijgt 3 jaar HBH en betaalt daar het maximale bedrag eigen bijdrage van E 20 per maand voor. Stel dat na drie jaar de HBH niet mee nodig is. Vraag is dan of de eigen bijdrage voor de scoot dan zou moeten ingaan voor 60 maanden of voor (60-36=) 24 maanden.

Mijn invloed is dat ik er met een collega over heb gesproken die er een uitgesproken mening over heeft. Vragen stellen en zetjes in de goede richting geven, een beetje sturen. Want uiteindelijk is die collega ook een gewoon mens en laat zich ook beïnvloeden. Beïnvloedbaar zijn we allemaal.

Geen opmerkingen: