Vroeger dacht men dat de aarde plat was en dat je voorbij de horizon er vanaf zou vallen en was de aarde het middelpunt van de sterren, de planeten en de zon, die allemaal om de aarde heel leken te draaien.
Wetenschappers veronderstelden dat de aarde om de zon draaide, een ketterse veronderstelling in de godsdienstige middeleeuwse samenleving. Maar wetenschappers zochten verder en kwamen met bewijs dat de wereld niet het middelpunt was.
Darwin voer de wereld rond met zijn Beagle en stelde zijn evolutietheorie op. -
On the Origin of Species by Means of Natural Selection.-
De Goden waren er alleen nog voor het spirituele. De zaak was rond. Alleen waar begon het? Wat is het ontstaan van het universum?
De wetenschap kwam met de oerknal.
Wie deed het licht aan? Wie creëerde leven?
God zegt de Christen, Allah zegt de Moslim.
Waar het begonnen is, is wetenschappelijk nog niet duidelijk. Zover is de wetenschap nog niet. Ze komen wel steeds een stapje dichter bij de oorsprong.
Er is dus nog steeds een gat in ons weten en met gaten is het zo dat mensen daar gebruik van willen maken.
Aan dergelijke wetenschappelijke gaten heeft men in het puriteinse
Amerika de naam -Intelligent Design- gegeven.
Definitie ID
"ID komt er kort gezegd op neer dat er facetten aan het leven bestaan, zoals de biochemie in levende cellen en de interacties tussen genen,die zo ingewikkeld zijn dat het ondenkbaar is dat deze systemen uitsluitend door variatie en natuurlijke selectie tot stand zijn gekomen.Op cruciale momenten – bij het ontstaan van het leven, het ontstaan van nieuwe soorten en dus ook bij het ontstaan van de mens – schiet de darwinistische evolutietheorie tekort.De enige mogelijkheid om uit de impasse te geraken, zo menen de aanhangers van ID, is te accepteren dat op die momenten een intelligente macht ingegrepen heeft en het proces in de juiste richting heeft geduwd."zie ook
http://www.skepsis.nl/ontwerp.htmlIntelligent design en politiek
M. van der Hoeven, minister van Onderwijs schreef in haar
weblog van 1 maart 2005
"Woensdag had ik een interessant gesprek met Cees Dekker, nano-technoloog in Delft en winnaar van de Spinoza-prijs.Hij is aanhanger van de 'intelligent design'-gedachte. Die komt er op neer komt dat er een 'designer', een schepper ten grondslag ligt aan alle bestaan hier op aarde. Ik vond het een boeiend gesprek. Tegenover mij zat iemand die wetenschap en persoonlijk geloof heel goed wist te combineren. Ikzelf geloof evenmin in 'toeval'. Wat islam, jodendom, christendom verbindt is de gedachte dat er een 'schepper' is, hoe die dan ook verder mag worden aangeduid. Ik zie mogelijkheden om hiermee verbindingen te scheppen. Die zouden vooral in het academisch debat gelegd kunnen worden.Als we erin slagen om wetenschappers van verschillende geloofsrichtingen met elkaar te verbinden, kan het uiteindelijk misschien zelfs wel worden toegepast op scholen en in lessen.Er zal door een paar van mijn ambtenaren nog met Dekker worden doorgepraat over hoe we dit debat vorm kunnen gaan geven."
Maar als je als politica (minister van onderwijs) de wetenschap zo laat vervuilen met geloof, een gedachte ofwel een filosofietje, kan wellicht de vraag worden gesteld in hoeverre zij bewust is van scheiding tussen geloof en wetenschap.Hopelijk is ze zich bewust van de scheiding tussen kerk en staat.
Uit het NRC handelsblad:
"Door een onzer redacteuren
DEN HAAG 28 MEI. Het kabinet wil een discussie met de moslimgemeenschap in Nederland tot stand brengen over de verhouding tussen godsdienst en wetenschap.
Dit zei premier Balkenende (CDA) gisteren naar aanleiding van de oproep van minister Van der Hoeven (CDA, Onderwijs) tot een discussie over evolutieleer en schepping. Volgens Van der Hoeven blijken scholieren en studenten met een moslimachtergrond niet altijd bereid om kennis over de evolutietheorie op te doen, omdat deze niet strookt met wat in de koran staat.
,,Het is goed dat deze discussie over de relatie tussen religie en wetenschap gevoerd gaat worden, met name in de islamitische gemeenschap'', zei Balkenende. Hierbij moet volgens hem ook de waardebepaaldheid en waardevrijheid van wetenschappelijk onderzoek betrokken worden.
Balkenende zei overigens niet te twijfelen aan de waarde van de evolutieleer. In navolging van Van der Hoeven verzekerde hij dat de evolutieleer niet uit de kerndoelen van het onderwijs verdwijnt. Van der Hoeven verwees bij haar oproep naar Intelligent Design, een Amerikaanse stroming uit de jaren negentig die een intelligente ontwerper achter het leven op aarde vermoedt.
Wetenschappers hebben verbaasd gereageerd op de oproep van Van der Hoeven, die zij vorige week deed in de Volkskrant. ,,Alle argumenten van creationisten en intelligent designers zijn in de wetenschap stuk voor stuk door feiten ontzenuwd'', zegt Hans Roskam, evolutiebioloog uit Leiden, vandaag in de bijlage Wetenschap en Onderwijs van deze krant. ,,Dat de minister zich nu heeft laten ompraten door sluwe creationisten om opnieuw dit debat te voeren, vind ik schandelijk. Er moet een duidelijke scheiding zijn tussen kerk en staat. De minister moet zich hier verre van houden.''
Minister Van der Hoeven is tot haar plan geïnspireerd door een gesprek met de Delftse nanotechnoloog professor Cees Dekker, die onlangs met collega's een boek schreef over Intelligent Design. Dekker en zijn medeauteurs willen met hun boek discussie losmaken over de vraag of de evolutietheorie wel het ontstaan van álles kan verklaren.
Ze accepteren wel dat evolutie heeft plaatsgevonden, maar denken dat er elementen bestaan die een 'niet-herleidbare complexiteit' hebben. Deze kunnen dus niet geëvolueerd zijn, maar moeten zijn ontworpen door een intelligente kracht.
,,Als blijkt dat het leven intelligent ontworpen is, dan kan dat door God zijn gebeurd, maar net zo goed door aliens of door een organiserend principe in de kosmos'', zegt Dekker. ,,Ik ben een christen dus ik zie er uiteraard de hand van God in, maar dat aspect valt buiten het domein van de wetenschap.''
Tegen dhr. Dekker wil ik graag zeggen je geloof en beroep gescheiden te houden. De reden dat ik dat zeg is dat dit gefilosofeer borrelpraat is. Leuk voor in de kroeg na middernacht met flink wat alcohol op.