In deze blog geef ik mijn mening over onder andere de politiek in Nederland en daarbuiten. Dit blog gaat ook over dagelijkse zaken die volgens mij belangrijk zouden moeten zijn voor Nederland. Uiteindelijk heeft elke ketter zijn letter.
november 29, 2009
mensen met een beperking
Het moet echter geen positieve discriminatie worden. En daar ben ik het helemaal mee eens.
november 22, 2009
De OR
Het gehandicaptenbeleid kan beter. Nee, het moet beter. Er is geen beleid om mindervaliden in dienst te nemen bij een vacature. Ik ken geen dove, maar 1 rolstoeler die ook nog eens extern is, bij een andere afdeling werkt wel een snelle jongen in zijn rolstoel. Echter ik heb een collega die bij de bond van kleine mensen zou passen. Maar heb je dan een beperking? Op de arbeidsmarkt wel. Dus daar moet de OR nog eens naar kijken. Dat moet op de agenda worden geplaatst. De minister kan wel zeggen dat er meer vrouwen in topposities moeten komen, hoe zit het dan met mensen met een beperking die ook nog een vrouw zijn?
Weten ze dat er een recht op reïntegratie bestaat.
november 11, 2009
Sinterklaas
Als Joop Daalmeijer komt, dan komt Pé Daalemmer natuurlijk ook. Dan kan Rooie Rinus natuurlijk niet achterblijven, wat weer een interesant contrast geeft met roze Peter.
november 07, 2009
2006-2009
"Je kunt zoveel dingen bedenken waarover de verkiezingen zouden moeten gaan.
Je kan een belangrijk item maken van de AOW, al dan niet te beschouwen als een verzekering, waarvan ik vind dat het er geen is. Geleidelijk afschaffen dus die AOW.
De zorgkwestie is een belangrijk punt. De kwaliteit en de kwantiteit van de zorg in ziekenhuizen, bejaardencentra, verpleeghuizen. Welke kwaliteit van leven kunnen mensen worden gegarandeerd. Is er voldoende zorg voor de ouderen van straks en hoe zit het met opname in ziekenhuizen? Wordt daar de kwaliteit nog gegarandeerd?
Of moeten de verkiezingen gaan over het islam, het geloof dat niet kan redeneren en het kromzwaard gebruikt om zijn gedachte te verspreiden volgens een wijsheer uit de 14e eeuw, op een lullig moment opnieuw te berde gebracht door iemand die lijkt op een Duitse tussenpaus.
Nee, misschien is het een uiting van kritiek op de videoboodschap van onze Samir A.
Het straatschoffie dat geen Nederlands spreekt, maar beter Arabisch brabbelt, zegt dat en ik citeer NRC "Iedereen die stemt is schuldig. Dat is het wezen van democratie."
Is dat nou net niet de omgekeerde wereld van Samir A.? Sommige partijen zijn stemmen tekort gekomen omdat hun doelgroep het massaal heeft laten afweten.
Iedereen die niet stemt is schuldig omdat hij de mogelijkheid nalaat de verhoudingen te veranderen. Dat is het wezen van democratie van de tijd van anno 2006."
Nee, er is weinig veranderd.
oktober 31, 2009
OR en Theo van Gogh
Er werd gezegd dat de relatie met de directeur in het begin moeilijk was. Nu zit er verbetering in.
Ik heb de bedrijfsveiligheid aan de orde gesteld en kreeg min of meer te horen dat de BHV daarover gaat. Ik heb de risico's van Socrates ter sprake gebracht. Nee, daar weet de OR niks van. Dat wordt een agendapunt voor de volgende vergadering.
Het is ook alweer 5 jaar geleden dat TvG werd bruut werd vermoord in Amsterdam. Weinig op te zeggen. Het is gebeurd en de dader zit levenslang vast. De media geeft het wel enige aandacht, maar de familie wil geen openbare herdenking. Groot gelijk.
Ik lees dat onder jongeren het wantrouwen naar moslims toeneemt. Dat krijg je met die Wilders en stigmatisering. Tegelijkertijd hebben de moslims de stigmatisering in eigen hand. Ze voelen zich direct aangevallen als je kritiek hebt. Maar ze komen uit een andere cultuur en kunnen, net zo als heel veel oorspronkelijke Hollanders, niet met kritiek omgaan of gaan er juist anders mee om.
oktober 25, 2009
ondernemingsraadoverleg
Op de agenda staan een paar dingen die te maken hebben met een reorganisatie van een aantal afdelingen.
In de motivatie van het MT (het MT = management team) staat dat er na jaren van wildgroei de bezem door de organisatie moet worden gehaald. Een afdeling wordt opgeheven. Of de OR daar maar toestemming voor wil geven. Hallo! Wat ik begrepen heb is dat het MT al tijden bezig is en er maar steeds geen besluit is genomen. Ondertussen zijn er mensen aangetrokken en anderen vertrokken. Uiteindelijk zijn er 3.5 FTE´s over. Tja, en deze functies houden per 1-1-2010 op te bestaan.
De OR wordt verzocht een advies uit te brengen over de personele gevolgen van de voorgenomen ontwikkeling en hiermee in te stemmen.
Sinds begin 2007 speelt bovenstaande ook voor mijn afdeling. Mijn afdeling is uit het experiment gestapt omdat de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) er aankwam en toch wat zaken op orde zijn gesteld om de invoering van de WMO eenvoudiger te maken. Inmiddels is de afdeling gegroeid van 25 naar 60 FTE´s. Wat ik mij realiseer is dat er sinds die tijd steeds kleine verschuivingen zijn geweest in de functies en functie inhoud. Dit is een stille reorganisatie en is er niemand die de OR heeft geïnformeerd? Hier zouden vragen bij kunnen worden gesteld.
Ook zijn er individuele gevolgen voor mensen die in vaste dienst werken en meewerken aan de invoering van Socrates. Als het is ingevoerd moeten ze terug naar hun oude werk en de vraag is of ze dat willen. Ze hebben potentie om ander werk te doen.
De teamleider geeft aan dat ze moeten solliciteren naar een andere baan. Enige weken later wordt een van gevraagd of hij al aan het zoeken is. Van een coördinator krijgt hij te horen dat op 1-1 hij terugvalt in z'n oude functie, dus dat hij moet solliciteren. De tact waarmee de mensen worden gepushed is ver weg.
Ook werken bij ons mensen op detacheringsbasis. Schijnbaar wil de teamleider er van af want in gesprek met een van hen wordt gezegd dat de functie eisen omhoog gaan en dat er een sollicitatieprocedure komt. Hij is dan 2e keus. Ik vraag me af of dit ook OR-werk zou moeten zijn.
Voor morgen wil ik zeker de veiligheid van de werkplekken aankaarten. Er is al jaren geen veiligheidsoefening met het personeel geweest. Brandalarm bestaat niet. Opvangmogelijkheden na een ontruiming zijn er niet. Is het evacuatieplan herschreven?
Hoe staat het met de brandblussers? Is de vervangingsdatum nog niet verstreken?
Ook op dit niveau moet de OR vragen stellen en toezicht houden op wat in de organisatie gebeurd.
Wat ik heb gehoord is dat Socrates vanuit de gemeente Den Haag wordt bestuurd en dat alle dataverkeer door een kabel plaatsvindt. Als die kabel defect is dan ligt Socrates eruit. Vraag is of er wel voldoende is gerealiseerd wat het risico is van een kabelbreuk of ander communicatieprobleem met Den Haag. Is hier voldoende in geïnvesteerd?
oktober 04, 2009
Ondernemingsraad
Nee, de ondernemingsraad zou zich bezig moeten houden met Nederland, met bedrijven wel te verstaan.
Het zijn de ogen, oren en spreekbuis van werknemers in de bedrijven. Van ons dus, de hard werkende Nederlanders. Zij kunnen bepaalde zaken sturen door vragen te stellen en beslissingen te blokkeren. Vandaar dat vakbonden graag vakbondsleden in de OR willen hebben. Ze kunnen belangrijk zijn. Ze zijn een soort Raad van Toezicht. Alleen de Raad van Toezicht doet geen fluit. Kijk naar al die bedrijven die in de problemen komen door onverantwoorde investeringen. Een Raad van Toezicht, ofwel een Raad van Commissarissen moet vragen stellen, kritisch zijn. Helaas zijn zij dat niet.
Een Ondernemingsraad behartigt de belangen van het werknemersdeel van een bedrijf. Zij moet dus ook kritisch zijn zonder wrevel en irritatie op te wekken.
september 04, 2009
displacedness
In Nederland hoorden we na de moord op Theo van Gogh dat we maar moesten afwachten tot de Nederlandse moslims in aantal de autochtone Nederlandse bevolking voorbij waren gestreeft. Dan zouden we nog wat beleven.
Een vrouw heeft een ellendige Marokkaanse tasjesrover door achteruitrijdend gas te geven tussen de bumper en boompje geplet.
Ik vrees eerlijk gezegd dat er dan geen plaats meer is voor de moslim tenzij hij zich heeft aangepast. Hij zal veel moeten weten van watermanagement, de waterhuishouding en hoe het wordt beheerd. Want zeg eerlijk, de rivieren, de kanalen, en overige waterwegen en dijken zijn de oorzaak en reden dat Nederland kan bestaan. Zijn daar Marokkanen en Turken bij betrokken?
Het is bij mij niet duidelijk of de moslims aanhangers zijn van het koningshuis. (De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb schijnt een koningsgezinde te zijn, misschien de enige. Dat is niet genoeg om je werk goed te doen Ab!)
De waterprins die wij hebben is volgens Karst T. toch een racist en facist dus moslims zullen niet veel hebben aan zijn kennis.
Freefighter Geert Wilders zal concentratiekampen voor moslims opzetten om te voorkomen dat zij als een moslimtsunami Nederland overspoelen. Zie De groene Amsterdammer Met dank aan zijn feeling of displacedness
Laatste nieuws 5 september 2009:
Er wordt niet berekend wat een allochtoon kost volgens minister Van der Laan. Tegenslag voor Wilders? Welnee, het houdt hem in de publiciteit en het geeft Wilders credits die hij bij een volgende veel belangrijkere discussie kan verzilveren.
De moslims in Nederland zijn niet zo ver als in de VS. Daarom geloof ik niet dat zij Nederland kunnen overnemen met hetzelfde niveau van welvaart en welzijn. Zij zullen gaan inleveren en dat wil niemand, ook de moslim niet. Als de moslims er numeriek en in kennis klaar voor zijn zullen zij niet meer kunnen omdat ze geìntegreerd zijn.
Natuurlijk zullen er niet geïntegreerde fanatieke moslims zijn, maar extremisten zijn er ook onder de autochtone Nederlanders.
september 03, 2009
hoofddoekjes
Voor Bush kan je ook Obama lezen. President Obama prijst de Amerikaanse moslims ook.
Volgens de Volkskrant kwam de president ook op voor het recht van een meisje op het dragen van een hoofddoekje, een hijab op school.
Het recht op vrije meningsuiting, vrije godsdienstuitoefening is een van de bestaansgronden van de Verenigde Staten van Amerika. Hierin schijnt de VS te veschillen met Europa. In Frankrijk is het dragen van een discussiepunt en in Nederland hebben bepaalde groeperingen er moeite mee.
Als reden wordt opgevoerd dat de moslims in de VS rijker en beter opgeleid schijnen te zijn dan de gemiddelde Amerikaanse bevolking. Zou het waar zijn?
Misschien is een andere reden het feit dat moslims daar aan de andere kant van de plas meer varkensvlees eten. Met andere woorden, wellicht zijn ze beter geïntegreerd dan hier in de EU. Doordat ze beter zijn geïntegreerd worden ze meer geaccepteerd en door die acceptatie wordt er ook meer geaccepteerd van de cultuur die immigranten meebrengen. Omdat Amerika een land is van immigranten worden de moslims gezien als een van hen en gerespecteerd.
september 02, 2009
koopkracht
Het nationaal inkomen is in het afgelopen jaar met circa 5% gedaald. Dit jaar zal het 4% zijn en volgend jaar gaat er weer een hap vanaf.
Deze cijfers hebben gevolgen voor de bevolking van Nederland. 2 CPB-directeuren geven in een boek aan dat de crisis blijvende schade toebrengt aan de Nederlandse economie, link: NRC-handelsblad.
Vijftigers en zestigers zijn het dupe van de economische teruggang volgens de 2 CPB´ers in het NRC.
In het artikel wordt in een grafiek geduid op een koopkracht verlies in het slechtste geval van 18%.
Is een teruggang in koopkracht in het worst case scenario op te vangen voor de baby-boomers?
Volgens mijn moeder moet je de tering naar de nering zetten. Vakantie in eigen land, goedkoper boodschappen doen bij aldi, besparingen zoeken via internet, een tientjes per maand goedkopere ziektekostenverzekering afsluiten.
Als je dat allemaal doet dan is een 8 daagse vliegvakantie met 3 vriendinnen naar Spanje in oktober ook wel mogelijk.
Maar of de baby-boomers voorbereid zijn op een verwachte 12% lagere koopkracht, nee ik denk het niet.
juli 29, 2009
Betalingstermijnen
De overheid roept op om rekeningen eerder te betalen. De betalingsmoraal moet veranderen.
Lokale overheden betalen daarom stipt op tijd hun rekeningen.
Als er een betaaltermijn is opgegeven van 30 dagen wordt pas na dertig dagen betaald. Ook al kan er veel eerder worden betaald.
Dit gebeurde in mijn werk met een betaling aan een zorgaanbieder. Deze zorgaanbieder had een factuur van meer dan € 600.000,= ingediend. Deze kon betaald worden bleek na een aantal weken. Dus is de opdracht gegeven om te betalen. Maar nee hoor, achteraf blijkt dat de betaalafdeling nog niet betaald. De betaalafdeling wacht gewoon 10 dagen.
Hoezo betaalmoraal. De termijn is 30 dagen, eerder mag toch wel? De procedures worden toch wel erg rigide nageleefd bij een grote gemeente ergens in het midden van het land.
juni 28, 2009
afgedankt
Noord-Korea is zo een land. Polen is een ander land dat weinig last heeft van de crisis. En de Nederlanders zouden dat ook niet moeten hebben.
Willem Vermeend, schrijft in zijn boekje "de kredietcrisis" dat we de crisis moeten zien als een kans. En zo is het maar net.
Ik ga niet op vakantie en heb m'n TV afgedankt en een nieuwe gekocht. Wat voor beeld... zo scherp heb ik nog nooit gezien. Dit jaar is er een van de investeringen. Een nieuwe bril heb ik al, een nieuwe kroon ook.
Nu nog een nieuw bed en nieuwe fiets om naar het werk te gaan, een nieuwe computer en een nieuwe internet aansluiting met digitale televisie. Mensen, ik ga me dit jaar eens goed verwennen zoals ik nooit heb gedaan. Hier is niks Calvinistisch aan
Eén afdanker doet dominostenen omvallen. Dit zou Nederland bezig moeten houden.
Als Philips dan ook weer goede producten zou maken dan zou er ook weer Nederlandse waren gekocht worden. Wat een geweldige oppepper voor de Nederlandse economie zou dat betekenen als iedereen zou besteden.
juni 14, 2009
onthutsend
De PVV zal Fortuyns rol overnemen en die beweging is niet bepaald democratisch te noemen. Grote leider Wilders heeft een paar pionnen naar voren geschoven voor het Europees Parlement zoals de door Wilders aangeduide ik-praat-niet-met-jou Matlener.
De PVV heeft 4 of 5 zetels in het EP en is niet van plan iets constructiefs bij te dragen. Zij zullen niet meedoen met de Europese poppenkast. Ze zullen -tegen- stemmen bij voorstellen om Europa europeser en transparanter te maken. Vreemdelingen moeten er uit. Voorstellen om illegalen een verblijfsvergunning te verstrekken zal door de PVV worden weggehoond. Spanje heeft illegalen al gelegaliseerd, daar was helemaal geen Europees besluit voor nodig. Ideeën hoe het wel zou moeten komen helaas niet van politici van het PVV.
Ook niet van de PvdA, de linkse intellectuelen.
Wouter Bos zegt in de Volkskrant dat hij 5 aansprekende kandidaatlijsttrekkers heeft gevraagd om de EP-verkiezingskar te trekken. Ze weigeren, willen niet. Daarom is Thijs Berman gevraagd. Hij is onbekend en een pro-Europa politicus. Dat maakt natuurlijk onbemind.
Zelf heeft Bos gestemd op een euroscepticus, nr. 5 van de lijst van de rooien.
Ik begrijp Bos en de PvdA niet. Vanuit hun achterkamertjes gooien ze hun eigen glazen in. Laat politici op de barricaden staan en vechten voor de burgers waar dit land om zou moeten gaan.
Onthutsend is het bijvoorbeeld dat na de nederlaag van de PvdA in de EP-verkiezingen Wouter Bos aangeeft dat de crisis nog niet goed doorkomt in de zetel verdeling. Als het nog slechter wordt, zo verwacht hij, zullen de kiezers de PvdA weten te vinden. In Maart 2010 zal de economie met een werkloosheidspercentage van 8% er slecht voor staan verwacht Bos. Dit is positief voor de PvdA want die spint garen bij dat soort ontwikkelingen volgens hem. Er gaat dus weinig uit van Bos en zijn discipelen om de economie te stimuleren en problemen voor te zijn. Het is een status quo, wachten op verkiezingen in maart 2010 om er politiek rendement uit te halen. Bos is als een slechte slager "Mag het ietsje minder zijn?"
juni 12, 2009
recessie
De werkloosheid zal behoorlijk stijgen hoor ik in het nieuws. Volgens het NRC zijn we nu nog de beste van de klas in Europa. Maar als de werkloosheid gaat stijgen worden ze in Den Haag bang. Werkloosheid betekent ontevreden kiezers.In iedergeval zoekende kiezers. Zoekend naar die ene profeet die het ware woord verkondigt. Zo-een als Pim Fortuyn.
De politiek zal de mensen die werkloos worden proberen als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) hun eigen brood te laten verdienen. Een ZZP'er kost minder dan een inactieve en het stimuleert de economie met allemaal nieuwe ideeën.
Ik ben een ZZP'er geweest. Niet dat het zo'n succes was, maar ik heb er in de jaren 90 van de 20e eeuw aan geroken. Als niet commercieel en introvert mens is dat niet eenvoudig. De koek hing net te hoog en als ondernemer wil je toch wel in die koek kunnen happen. Maar zoals altijd in het leven, liggen de ideeën op straat, evenals het geld. Ik ben dus in de effecten gegaan, in de aandelen en obligaties, voor mezelf, niet als ZZP'er. Zoals ik al zei is het bestaan als ZZP'er veel te complex. Maar met een goed idee en de energie kan het bevredigend zijn.
juni 11, 2009
Borghouts
Als Borghouts de kapitein van het zinkende schip is moet ie als laatste man er van af gaan. Het is fout dat hij een zo zichtbare fout van de provincie heeft verdedigd en zelfs minister Bos voor de voeten heeft gelopen bij het terughalen van de saldi uit IJsland. Hij heeft belangen geschaad door als provincie zelf achter het geld aan te gaan. Dat Borghouts/provincie NH nu achter het net vissen vind ik vermakelijk. Dat is de arrogantie van de macht en het heeft niks met verantwoordelijk te maken. Als CdK had hij allang verantwoordelijkheid moeten nemen door in een veel eerder stadium het beleggingsbeleid aan de kaak te stellen. Alhoewel de partijen in NH hebben ook liggen pitten. Maar laat Borghouts dat maar uitleggen. Uiteindelijk zal hij als verantwoordelijke de biezen moeten pakken.
update 14-6 een link naar de NOS
juni 07, 2009
Transavia
Transavia is een onderdeel van KLM, gefuseerd met Air France. KLM, the reliable airline. Of die betrouwbaarheid ook geldt voor de fusiepartner weet ik niet. Die 228 doden is beyond believe.
Transavia heeft zijn boeings buiten geparkeerd en let daarbij niet op het weer.
Zo ook op 25 mei jl. Hevige buien trokken over Nederland. Om half elf heb ik een afbeelding van het KNMI opgeslagen van de windkracht boven schiphol. Reken maar dat het daar noodweer was.
Dit hebben ze bij Transavia blijkbaar van te voren niet zien aankomen. 10 Boeings zijn beschadigd.
Waarschijnlijk hebben ze de vliegtuigen na de beschadigingen toch nog gebruikt. Daarbij hebben honderden luchtreizigers gevaar gelopen. Mensen, dieren en dingen op de grond nog niet eens meeegerekend. Hoezo reliable?
juni 06, 2009
D-day
10 Maanden later, april 1945, was Nederland goeddeels bevrijd en nog een maand later was de capitulatie van Duitsland een feit.
65 Jaar later zijn de Europese verkiezingen geweest, iets waarvan ze in 1944 op de stranden in Normandië niet hebben kunnen denken, maar waar ze uiteindelijk wel/ook voor hebben gevochten. Uiteindelijk zullen 7 mei alle lidstaten hebben gestemd wie hun nationale vertegenwoordiging in het Europees Parlement zal zijn.
De volgende stap is te stemmen op een kandidaat van wie het niet uitmaakt uit welk lidstaat hij komt.
juni 02, 2009
het irriteert mij
- dat de politiek mij nog steeds niet begrijpt. Dat problemen daar moeten worden opgelost waar ze zich voordoen. Dus niet in Brussel, al hoewel daar problemen zich ongetwijfeld voordoen. Deze oplossingsgerichtheid heet subsidiariteit. Helaas weten die lui in het europarlement dat niet. Het is immers een doosnee van de bevolking. (ja klopt, ik heb geen lezers).
- dat motoren het geluid mogen voortbrengen van een auto met een lekke uitlaat terwijl die automobilist kan worden bekeurd.
- dat de huidige Nederlandse regering zo slecht omgaat met de belangen van Nederlanders.
In deze irritatie komen 3x handhavingsirritaties naar boven en is er 1 op zoek naar de oplossing.
Dat is ook waar het om gaat: oplossen en handhaven, handhaven en handhaven.
mei 19, 2009
De economie van het Noorden
Geen wonder als je met 14.000 klanten en 4.000 personeelsleden problemen krijgt.
mei 16, 2009
allochtoon
mei 15, 2009
overwerk
Een bekend vooroordeel over ambtenaren is dat ze een 9-tot-5-mentaliteit hebben. Overwerken gebeurt alleen in het bedrijfsleven, zo is het heersende beeld. Op het gemeentehuis of het departement gaat de computer om klokslag vijf uur uit.
Uit een enquête van InOverheid.nl blijkt echter dat dit beeld niet klopt. Maar liefst 85% van de ondervraagde ambtenaren geeft aan wel eens over te werken. Ruim de helft (52%) werkt minimaal 1 keer per week over en 13% blijft zelfs dagelijks langer zitten.
Tijdsduur
60% van de overwerkers blijft per keer maximaal een uur langer zitten. Ruim een kwart (27%) werkt per keer 1 tot 2 uur over en 13% spendeert per keer meer dan 2 uur aan overwerk. Mannen werken per keer langer over (gemiddeld 97 minuten) dan vrouwen (gemiddeld 82 minuten).
'Overwerk is soms nodig'
Hoe denken ambtenaren over overwerk? Driekwart van de ondervraagden vindt dat overwerk 'soms noodzakelijk is om het werk af te maken'. Een deel vindt daarentegen dat overwerk eigenlijk niet nodig zou moeten zijn. 'Je moet je werk binnen de normale werktijd af kunnen hebben', zegt 16% van de ondervraagden. 3% weigert pertinent om extra uren te maken: 'ik werk mijn uren, meer vind ik niet nodig'.
Werk mee naar huis
Ambtenaren blijven niet alleen op kantoor om werk af te maken, ook nemen ze werk mee naar huis. 52% van de ondervraagden neemt 'soms' werk mee om het thuis af te maken. 19% doet dit 'regelmatig' en 4% 'altijd'.
Carrière maken
Bijna de helft van de ambtenaren denkt dat overwerken een positief effect heeft op het verloop van de carrière; 43% is het eens met de stelling: 'mensen met een 9-tot-5 mentaliteit hebben minder kans om hogerop te komen bij de overheid'. Deze gedachte leeft het sterkst onder jongeren tot en met 34 jaar (49%) en leidinggevenden (50%).
.
bron: http://www.inoverheid.nl
Dit geeft niet alleen een ander beeld van de ambtenaar, het geeft ook aan dat er binnen de overheid niet efficiënt wordt gewerkt.
Wat te denken van al die ambtenaren die wekelijks niet meer uren mogen maken dan wat in hun arbeidscontract staat. Zij compenseren een overwerkdag dus met een kortere werkdag.
Ja hoor, zo kan ik het ook! Wat overwerken!
Personeel
Nu kan het opeens niet meer. Budgetten worden gesnoeid en afdelingen moeten bezuinigen. Nieuw personeel kan er niet bij. De overheid moet het doen met wat het aan personeel heeft. Overheidsmanagers moeten nadenken over het aannemen van personeel.
De overheid zou met een gespreide aanname van personeel een constante factor moeten zijn op de arbeidsmarkt. Dit verhoogd de betrouwbaarheid. Het aannamebeleid van de overheid transparant moeten zijn.
Dus veel minder via uitzendbureau's en op detacheringsbasis personeel werven en vasthouden.
Wie valt het trouwens niet op dat in functies waar de mens gaat worden vervangen door machines er oudere mensen in dienst worden genomen.
mei 12, 2009
het SOZAWE-pakket GWS4ALL
update: In december 2009 is de gemeente overgeschakeld op een ander registratie- en cliëntvolgsysteem. De algemene mening over GWS4ALL is dat het naarmate de einddatum van het systeem naderde, het beter werd. Het systeem is nooit organisatiebreed gedragen. Het werd wel steeds dragelijker om er mee te werken. De fouten in het systeem werden zichtbaar. Deze bugs werden vermeden. Wat het systeem niet kon werd steeds duidelijker en daar werden andere oplossingen voor bedacht/ Een beetje houtje touwtje werk dus.
Het systeem is uiteindelijk een redelijk systeem geworden, waarvan we zeiden dat het ons systeem was.
maart 15, 2009
D-woord
Het duurt lang om alle partijen die de meerderheid vormen op een lijn te krijgen. Bij het uitvoeren van de plannen komen altijd weer de partij politieke belangen om de hoek kijken, of heeft een minister een mening die hij/zij beter voor zich kan houden.
Als een recessie dan lang aanhoudt en zich verdiept dan zullen we vanzelf in een depressie raken.
We moeten het gewoon niet aan politici overlaten om door een recessie te komen.
maart 12, 2009
De school van Prem
Leerlingen halen meer uit zichzelf dan de reguliere aandacht op scholen kan.
In zijn serie blijkt dat het kan.
Maar Prem dit was 25 jaar geleden bij mij ook al bekend. Een paar maanden tussen de middag les van de leraar Scheikunde en je cijfers schieten omhoog. Je wordt de beste van de klas. Dat is toch niet de bedoeling?
Ik weet dat Prem het over de basisschool heeft. Het gaat over een keuze voor de toekomst van die kids.
De toets methode is omstreden. Het is een toetsmoment.
Wat me tegenvalt is dat ook Prem in z'n programma zo toewerkt naar de NIO en CITO score. Iets wat volgens mij niet zo manifest moet zijn in het onderwijs. Die kinderen kunnen er een maagzweer van krijgen.
Al met al heeft Prem wel aangetoond dat meer aandacht voor het individuele kind zorgt voor een betere prestatie van het kind.
Als je mens voor het kind invult dan weet je dat het eigenlijk in het hele leven van de mens geldt. Feedback zou wat meer moeten worden gegeven, ook in het dagelijkse leven.
maart 09, 2009
de recessie
Het zal een hele hete zomer worden.
maart 07, 2009
We're going down....
- 16 februari overlijdt m'n buurvrouw aan een slopende kanker;
- 25 februari overleeft m'n collega met z'n vrouw de vliegtuigcrash in Amsterdam;
- 6 maart zakt de AEX (Amsterdamse beursgraadmeter) door de 200 punten.
Het is even slikken, maar hierna zal alles ooit langzaam beter gaan.
februari 14, 2009
vakbonden moeten de lonen matigen.
Redactie: Welkom bij de chat van NOVA
Redactie: U kan vanavond chatten met Willem Vermeend,
Redactie: oud-minister van Sociale Zaken en staatssecretaris van Financiën, en nu onder meer bestuurslid van werkgevers-organisatie VNO-NCW
Redactie: Houd uw vragen kort en bondig
Redactie: U kunt, als u wilt, uw vragen nu al stellen
bart vraagt: De regering heeft een groot dilenna. Veel geld investeren leidt tot een grote rekening voor de volgende generaties. Niets doen, en dus voldoen aan de Zalm-norm, kan ons in een nog diepere en langere recessie laten lopen. Hoe staat u hier tegenover?
Willem Vermeend: de economie heeft voorrang.Tekort moet later opgelost worden
jolanda vraagt: Kunt u mij ook zeggen als ze de hypotheekaftrek wel gaan aanpakken of dit dan ook voor bestaande hypotheken geldt?
Willem Vermeend: bestaande hyp.worden ontzien
marc vraagt: Beste heer Vermeend: U spreekt over een "Lente offensief". Wat is de top drie activiteiten die het kabinet moet inzetten volgens u?
Willem Vermeend: situmeleren bouw,investeringen in duurzame energie, investeren in infrastructuur
franskoch vraagt: stel, er is voor iemand een baan elders, huis verkopen en elders kopen, 6 pct overdrachtsbelasting, wordt het geen tijd die belasting af te schaffen?
Willem Vermeend: de afschaffing van de overdr.bel. is onderzocht , maar blijkt geen voldoende effect te hebben en kost de schatkist te veel geld, er zijn betere oplossingen
louis60 vraagt: ik moet nog 17 jaar tot mijn pensioen, moet ik dan langer doorwerken dan om het nu op te lossen?
Willem Vermeend: Ne wordee, de economie moet nu aangejaagd
rene58 vraagt: In plaats van massale ontslagen is het toch beter om werknemers in een bedrijf proportioneel minder te laten werken en op die manier tot dezelfde kostenbesparingen te komen. Dit voorkomt toch meer sociale problemen, uitkeringstrekkers en dus kansarmen en
Willem Vermeend: Op zich kan dit via wtv,maar de beste oplossing is om her en bijscholing waardoor veel vacatures kunnen worden vervuld
jeroen vraagt: is het nu verstandig om bijv. spaargeld voor langere tijd vast te zetten (in bijv. deposito?) of kan je het beter juist nu uitgeven?
Willem Vermeend: hangt af of je het geld later nodig hebt, wie spaart heeft een appeltje voor de dorst
jan vraagt: Wat kunnen de vakbonden doen om de economie te stimuleren?
Willem Vermeend: loonkostenmatiging
kees vraagt: Economische recessie is mede ontstaan door gebrek aan vertrouwen; is het hele dagen in de media zorgelijke praat niet bevorderend voor dat gebrek aan vertrouwen? wat aan te doen?
Willem Vermeend: mee eens, we moeten daarom aan de slag met een aansprekend plan om de economie op te peppen
krijn vraagt: Wanneer is het einde van de recessie in zicht?
Willem Vermeend: veel deskudigen ne verwachting is ten minste twee jaar
windpark vraagt: ipv loonkosten matiging, kan dat geld toch veel beter in opleidingen geinvesteerd worden? Ouderen wordt nog steeds massaal opleiding en training onthouden.
Willem Vermeend: beide is nodig
francoise vraagt: Geachte heer Vermeend, krijgen we geen hyperinflatie? een euro die nog maar 25 cent waard is? En, vind u niet dat de regering beter met de centen van de burger moet omgaan? want daar wordt ook veel verspild?
februari 01, 2009
30 jaar geleden
Ik was 11 en had - the time of my life-. Ik woonde op een boerderij in zuid-Drenthe en de wegen rondom waren afgeloten door 5 meter hoge duinen. 3 Dagen waren we afgesloten, maar gelukkig voor de boeren was het daarna snel voorbij.
De sloten waren dichtgevroren. We hadden de hele winter dikke ijsbloemen op het raam in de slaapkamer. Er was ook wat sneeuw gevallen en we maakten er een iglo. Toen kwam de wind. De sloten waaiden dicht met de reeds gevallen sneeuw. Dat was wel jammer want zo kwam de 11 Stedentocht natuurlijk nooit.
Maar op 13 februari begon het te stormen en de dagen daarna hoopte de sneeuw zich achter bomen en struiken op. Op de Veldweg lag de sneeuw tot zeker 5 meter hoog. Daar groeven we als mollen gangen in. Het begon in januari en op 14 februari was de sneeuwstorm echt aan de gang. Op de Boerdijk was het ook heftig, maar waarschijnlijk omdat het een doorgaande weg was kwamen daar de sneeuwploegen eerder.
Onderstaande video is een impressie van de winter van 1979 in Noord-Holland. Vooral de muziek geeft een heerlijk beeld hoe ik die winter heb beleefd.
januari 18, 2009
Hakenkruis & Jodenster
januari 09, 2009
Hamas, hamas, alle bommen op hamas
Het was weer fijn wakker worden. Luister hier naar een NOS verslag.
Ironisch eigenlijk dat semieten om de opper anti-semiet roepen.
Wat er gebeurt in de Gaza is natuurlijk ongelofelijk, maar de waarheid moet nog boven water komen. Dat er bommen vallen in de Gaza-strook is duidelijk, dat ze vallen in Israel is dat ook. Maar wat er werkelijk aan de hand is is nu niet duidlijk. Maar om die Marokkaantjes van repliek te dienen "hamas, hamas, alle bommen op hamas" Misschien ook nog maar een paar granaten erbij.
Het is natuurlijk zo dat iedereen zijn eigen waarheid heeft, dat de grote waarheid uiteindelijk niet bestaat en als die bestaat het de geschiedenis van lang geleden is. De geschiedenis van de overwinnaars, of van de overlevenden.