augustus 22, 2010

afstempelen

Dit is het verlagen van de nominale waarde van een aandeel, om bijvoorbeeld de balansverhoudingen te verbeteren na een periode van verliezen.
Afstempelen vindt ook plaats als een bedrijf bepaalde activiteiten beëindigt en daarom het door aandeelhouders gestorte kapitaal terugbetaalt. '
Van afstempelen zijn meer definities, maar het komt er op neer dat een onderneming die aandelen of obligaties afstempelt het niet uit weelde doet. Het is crisis in deze gevallen.

In het geval van de afstempeling van de pensioenen is het eigenlijk net zo. Het pensioenfonds kan niet meer aan zijn lange termijn verplichting voldoen. De dekkingsgraad is onvoldoende. Op korte termijn is er natuurlijk wel wat geld, maar dan moet kapitaal liquide worden gemaakt. Als je daaraan begint, stort het kaartenhuis van een pensioenfonds schijnbaar in elkaar.

Als de overheid ingrijpt zal de overheid moeten lenen. Met de huidige lage rente is dat misschien een aantrekkelijk idee, maar wat als de pensoencrisis lang duurt en de rente gaat stijgen? Toekomstige generaties worden opgezadeld met een staatsschuld.

Als de rente stijgt dan zal dat voor de risicomijdende pensioenfondsen voordelig zijn. Zij hebben grotendeels in obligaties belegd voor de pensioengerechtigden van nu. De pensionado's van over 20/30 jaar zitten vooral in de aandelen, onroerend goed, obligaties, etc.

Rentestijging zou een oplossing kunnen zijn. Maar als de rente stijgt zullen de aandelen het minder doen. Het dividend zal minder zijn, de groeiaandelen zullen minder stijgen. Dat is voor de langere termijn nadelig.

Een andere oplossing is meer pensioenpremie afdragen. Naïef, want het is dweilen met de kraan open. Laat dan de mensen zelf betalen wat ze met het salaris willen. Misschien wil de een het wel in een huis investeren en een ander in grond en weer iemand anders zet het op de bankrekening met rente.

Nog een oplossing is het verlagen van de dekkingsgraad zodat de huidige pensioenen niet verlaagd te hoeven worden. De problemen worden zo naar de toekomstige generatie gepensioneerden doorgeschoven. Het voordeel is wel dat zij 2 jaar moeten doorwerken en premie betalen en minder lang gebruik maken van het pensioenstelsel. Dit mes snijdt aan twee kanten.

Een andere oplossing zou kunnen zijn dat het pensioenstelsel wordt losgelaten in de vorm zoals die nu bestaat en dat mensen die pensioen willen opbouwen dat zelf kunnen doen op de door hun gekozen manier.

Nu zitten we met het probleem van een historisch lage rente op de kapitaalmarkt en niet zo'n gunstige markt voor wat betreft het hele vermogensspectrum. De pensioenfondsen bloeden dus dood. Dit raakt ons allemaal.

Pensioenfondsen zijn een fraai staaltje van gedwongen winkelnering.
Heb je je leven in de scheepsbouw doorgebracht dan zit je pensioen bij de PME.
Na het bereiken van een geweldige dekkingsgraad van 141 daalde deze tot 87. Vorig jaar was er al geen inflatiecorrectie, Zie ook de Metaalkrant.

Als werknemer kan je geen kant op:
Metaalbewerker, hupsakee PME.
"U wilt naar het ABP meneer? Nee dat kan niet. Dan had u ambtenaar moeten worden."
"Maar ik wil het PME helemaal niet. U bent te risicovol."
"Sorry meneer, uw toekomst is mijn brood."

Weg met die kruideniersmentaliteit, opgedonderd met die kleingeestige bekrompen hokjesmentaliteit.

En zo is het maar net.

Geen opmerkingen: