augustus 30, 2010

Pensioen

Op 30-10-2005 schreef ik al over doorwerken tot je 67e. Het was al een item en daarop hebben we allen allang op kunnen anticiperen. Zeker de jongeren en eigenlijk ook de pensioenfondsen.

Als er 5 jaar geleden adequaat was gehandeld was er geen gedoe geweest zoals nu.
Dit pensioenstelsel moet hervormd worden want het is eigenlijk een piramidespel.
Kijk naar de 14 pensioenfondsen die moeten korten of weet ik veel wat. Ze zijn gewoon te klein om fatsoenlijk te kunnen worden bestuurd.
De volkskrant geeft een overzicht waarin staat welke pensioenfondsen vermoedelijk gaan korten. Vermoedelijk omdat niks zeker is.

Het is verontrustend dat een beleggingsclubje van nog geen 1000 werknemers de belangen van die mensen behartigt. De werknemers zijn wel verplicht pensioenpremie af te dragen aan zo'n club. Je kan toch aanvoelen dat het niet goed gaat. Je voelt je daar niet veilig. Ook is er bij sommige clubs een sterfhuisconstructie wat de leden betreft.
Neem de Stichting Pensioenfonds voor Reclame en Marketing hier zijn nog maar 57 actieve deelnemers, 532 ex-deelnemers en 64 gepensioneerden.
De ex deelnemers bouwen geen volledig pensioen op en de gepensioneerden gaan gemiddeld eerder dood. De 57 draaien dan voor de overhead op. Deze werknemers moeten toch een keuze hebben. Dat hadden ze toch al voordat ze aan hun baan begonnen moeten hebben?

Je moet niet gedwongen zijn om in een bedrijfspensioenfonds je pensioen op te bouwen. Dit kan efficiënter en transparanter. Het moet de keuze van de werknemer zijn waar hij heen wil. De overheid moet hem daarbij helpen en de pensioenfondsen moeten openheid geven. Het gaat min of meer om de herstructurering en openheid, de perestrojka en glasnost van die oude Gorbatsjov.

Een pensioenfonds van 243 mensen, laat me lachen!

Geen opmerkingen: