augustus 05, 2010

gedogen

Gister On Air gezien. Dacht dat het ging over mensen die net terugkwamen uit het buitenland of daarheen gingen en wat interessants te melden hadden, lauwloenen.
In de uitzending bijvoorbeeld ook de eerste vrouwelijke voorzitter in het betaald voetbal, Clémence Ross. Oud staatsecretaris van VWS, volksgezondheid, Welzijn en Sport volgens wiki. Johan Derksen heeft het niet zo op met vrouwen in het voetbal. Volgens mij vindt hij vrouwen in de krijgsmacht ook niet zo'n goed idee, maar kijk wat het leger verbeterd is.

Maar terugkomend op CR, als CDA politicus vindt zij dat er zo snel mogelijk een kabinet moet komen. Ze vindt de plannen om een CDA-VVD kabinet te smeden (een minderheid dus) met politieke steun vanuit de kamer (politiek eventueel een meerderheid) acceptabel.

Of dit nu acceptabel is of niet, dit zet de deur open om in toekomstige kabinetsformaties een minderheidskabinet te formeren die zelf niet een meerderheid zal halen bij besluiten die genomen moeten worden. Uiteindelijk zal alles in de kamer moeten worden besloten. Dan is er een verlamd kabinet. Want hoelang kun je gedogen als je tegen gedogen bent? Dit kabinet staat of valt bij het gedogen van en door de PVV. Als de VVD en het CDA doen wat ze vinden, zal het per definitie niet lang duren. Want dan zal de PVV ook eisen stellen aan het gedogen. Het kabinet zal dan aan de leiband van de PVV lopen. En dat is de nachtmerrie.

Ik begrijp Lubbers niet hoe hij het zover heeft kunnen laten komen. Hij geeft de andere partijen de schuld dat zij hem hebben opgedrongen naar rechts te kijken.
Maar Lubbers toch, daar ben je toch zelf bij? Jij hebt nee kunnen zeggen.

Ik vind het goed dat Cohen eens kijkt naar zijn eigen rol. Dat deed hij in het NRC:
Eigen rol

Cohen ging ook in op zijn eigen rol in het formatieproces. Zijn oproep tot onderzoek van een rechtse coalitie was „geen gok, dat was noodzaak". Maar: „Mijn fractie ging ervan uit dat er omgezien zou worden naar een gewoon meerderheidskabinet."

Cohen maakt zich „grote zorgen om de cohesie in de samenleving" met deze minderheidsvariant waarbij de PVV politieke steun verleent. Hij kritiseerde het CDA, dat „de rol van bescheiden verliezer in enkele weken heeft ingeruild voor die van kingmaker van Geert Wilders". Hij verwijt Verhagen dat die alle eisen aan de PVV om etnische registratie en kopvoddentaks op te geven, heeft laten vallen.

D66-fractievoorzitter Pechtold vindt dat Lubbers een „grove inschattingsfout" heeft gemaakt die heeft geleid tot een „wangedrocht". Hij vindt dat Lubbers zijn opdracht had moeten teruggeven.


Ja E. we zijn zuur en in de aap gelogeerd.

Geen opmerkingen: